Λανσαρίστηκε στην έκθεση  Smart Grid Exhibition 2010 (June 16-18) στο Τόκιο και είναι ένα σύστημα που αποτελείται από μια επαναφορτιζόμενη μπατασία Ιόντων-Λιθίου, έναν γρήγορο φορτιστή, και έναν ειδικό Inverter δύο κατευθύνσεων. Το σύστημα Gharge Grid της ιαπωνικής Toshiba χρειάζεται φωτοβολταϊκά panel στην οροφή του σπιτιού μας και συνδυάζεται με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που έχουμε στο… γκαράζ.

Προφανώς είναι ένα προϊόν που απευθύνεται σε χρήστες των φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων. Για να δούμε πως δουλεύει λοιπόν…

Πολύ απλάμ η επιπλέον ενέργεια που παράγεται από ένα φωτοβολταϊκό σύστμα χρησιμοποιείται για να φορτίζουν οι μπαταρίες Li-Ion που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να φορτίζει ένα Ηλεκτρικό Όχημα μέσω του Ταχύ Φορτιστή -Rapid Charger. Απλό!

Εδώ ο Bidirectional Inverter συνδέει το δίκτυο ενέργειας με τις μπαταρίες Ιόντων Λιθίου και κατά τη διάρκεια της νύχτας ο ηλεκτρισμός από το δίκτυο του σπιτιού χρησιμοποιείται για να φορτίζει της μπαταρίες.

Με απλά λόγια, το σύστημα προσφέρει μαι λύση για να αποθηκεύεται η επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια που αλλιώς θα σπαταλούσαμε μόλις το δίκτυο φτάσει σε ένα συγκεκριμένο voltage και δεν μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερη ενέργεια.

Φαντάζεστε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ άλλη χώρα από τη δική μας που ένα τέτοιο σύστημα μαζί με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα συνδύαζε καλύτερα οικονομία και οικολογία;