Η επίσημη ανακοίνωση λέει:

Και οι έξι ταινίες “Star Wars” θα λανσαριστούν σε Blu-ray το φθινόπωρο του 2011. Μια ειδική έκδοση που θα περιέχει τις εκδόσεις Blu-ray των ταινιών, ξεκινώντας από το πρώτο φιλμ του 1977 μέχρι το πιο πρόσφατο prequel, Star Wars: Episode III – Η εκδίκηση των Σιθ” του 2005 θα αποτελέσουν και την πρώτη φορά που οι ταινίες προσφέρονται σε φορμά υψηλής ευκρίνειας μαζί με ειδικά έξτρα που περιλαμβάνουν ντοκιμαντέρ και σκηνές που δεν έχουν ξανακυκλοφορήσει.

Η εξέλιξη βέβαια ήταν αναμενόμενη με τον κο Lucas να θέτει τα στάνταρ στην παρουσίαση ταινιών (ίδρυσε την THX) και την Lucasfilm να έχει ήδη υιοθετήσει την ψηφιακή προβολή (η παρουσίασε σκηνών από ταινίες Star Wars σε 3D με ενεργά γυαλιά το 2007 στην έκθεση iFA πολύ πριν γίνει η ‘επανάσταση’ μας είχε κόψει την ανάσα).

Όσο για την σχετική καθυστέρηση, σε πρόσφατη συνέντευξη του ο κος Lucas είπε πως περίμενε να δει εάν θα επικρατήσει ως στάνταρ το Blu-ray:

“Θέλαμε να το κάνουμε όσο πιο γρήγορα γινόταν, αλλά θέλαμε να υπάρχουν αρκετοί πελάτες που θα μπορούν να το αγοράσουν,” είπε την Παρασκευή από το Συνέδριο Star Wars Celebration V στο Ορλάντο.

“Λανσάραμε το ‘Star Wars’ αμέσως με το ξεκίνημα του VHS,” είπε, “και πουλήσαμε 300,000 αντίτυπα.” Σε μερικά χρόνια, προσέθεσε,  πουλούσαμε ένα εκατομμύριο, δύο εκατομμύρια, 10 εκατομμύρια. Μάθαμε λοιπόν από εμπειρία πως εαν είσαι πολύ νωρίς στην αγορά δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση”.

Στην περίπτωση του Blu-ray πρόσφατη έρευνα της DEG: The Digital Entertainment Group ανάφερε πως σχεδόν 2 εκατομμύρια Blu-ray players πουλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2010, αύξηση 103% από την περασμένη χρονιά και σε σύνολο 19.4 εκατομμυρίων συσκευών στις ΗΠΑ μόνο.

Οπότε και λογικό να έρχεται σιγά, σιγά η κότα με τα χρυσά… Τζεντάϊ αυγά!