Όλα ξεκίνησαν από φωτογραφίες που διέρρευσαν από τη Nokia και δείχνουν το επερχόμενο N9 το δείχνουν να τρέχει MeeGo. Και η ιστορία επεκτείνεται…

Τον περασμένη Φεβρουάριο στο Mobile World Congress, η Intel και η Nokia ανακοίνωσαν την συγχώνευση των πλατφορμών τους Moblin (Intel) και Maemo (Nokia) στο ενωμένο MeeGo. Το MeeGo έχει σαν στόχο να αποτελέσει μια “…ιδανική πλατφόρμα για ένα πλούσιο σε γραφικά λειτουργικό περιβάλλον για smartphones”, που θα τρέχει σε ARM επεξεργαστές.

Σκοπός ήταν να είναι ένα optimized λειτουργικό περιβάλλον για netbooks/tablet με τον Intel Atom (x86) φορητό επεξεργαστή, που υποστηρίζουν μόνο “…ελαφρά” τα Windows 7 σύμφωνα με την Intel.

Τώρα η Intel και η  Nokia, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Oulu, έχουν ανακοινώσει πως θα στήσουν ένα κοινό εργαστήριο με τίτλο “the Intel and Nokia Joint Innovation Center” στην συγκεκριμένη πόλη της Φινλανδίας.

Μια από τις πρώτες δουλειές που έχει αναλάβει το εργαστήριο είναι να δημιουργήσει open source 3-D Linux skins και  interface. Ο στόχος είναι να επιτραπεί στον χρήστη να χρησιμοποιεί “πραγματικές κινήσεις” για να ολοκληρώσει εργασίες. Αν ο στόχος φαίνεται κάπως… νεφελώδης, μπορούμε να σας ενημερώσουμε πως η Google αγόρασε την εταιρία δημιουργό του καινοτόμου περιβάλλοντος BumpTop για να τη βοηθήσει να καταλάβει πως ένα 3D OS skin θα βοηθήσει την εμπειρία του χρήστη. Οι πειραματικές προεκτάσεις του MeeGo κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Από την άλλη…. [προσθέστε το soundtrack Star Wars]

…μια άλλη συναρπαστική πιθανότητα που θα εξετάσει το ‘ζευγάρι’ είναι μέσω του εργαστηρίου να εξελίξει τεχνολογία ολογραφικής τηλεφωνικής κλήσης!

Αν σκεφτείτε πως τα ολογράμματα εφευρέθηκαν το 1947 και ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να τα… φέρουμε στην καθημερινότητα μας, μάλλον είναι ώρα πλέον και γίνει το πιο εντυπωσιακό εφέ του πρώτου Star Wars πραγματικότητα.

Η ‘μάχη’ βέβαια στην αγορά των smartphones είναι πάρα πολύ δύσκολη με το the N900 να είναι το μόνο που επισήμως υποστηρίζεται από το MeeGo με τις Nokia και Intel να ετοιμάζουν το MeeGo 1.2. Από την άλλη με την Τιτανομαχία Android και iOS για όλους τους άλλους ισχύει η παροιμία με τα βουβάλια που μαλώνουν… 🙂