Μεγάλο το… μπέρδεμα για το Web video στην παγκόσμια αρένα του Διαδικτύου και τώρα που ανεβαίνουν tablet και smartphone τα πράγματα θα γίνουν όλο και πιο σημαντικά. Σήμερα πάντως το MPEG-LA, ένα βιομηχανικό γκρουπ υπεύθυνο για φορμά ήχου και εικόνας, ανακοίνωσε που θα κρατήσει το ιδιαιτέρως διαδεδομένο πλέον H.264 χωρίς κόστος για δικαιώματα για online βίντεο που μεταδίδεται δωρεάν.

Η ιστορία…

Προηγουμένως το MPEG LA είχε υποσχεθεί πως θα κρατήσει χωρίς δικαιώματα το H.264 μέχρι το τέλος του 2015 οπότε αρκετοί είχαν εκφράσει τον φόβο πως μετά την ημερομηνία αυτή θα άρχιζαν να μας… χρεώνουν. Έτσι για παράδειγμα με το Firefox 3.5 και τις μετέπειτα εκδόσεις, η Mozilla είχε υιοθετήσει το open-source Ogg Theora βίντεο φορμά ενώ νωρίτερα φέτος η Google ανακοίνωσε το δικό της  WebM βίντεο, ως μια πιθανή λύση στο πρόβλημα του  HTML 5 βίντεο. Καλή λύση με ένα πρόβλημα: το WebM ίσως έχει παραβιάσει μερικές από τις πατέντες του H.264.

Έτσι ενώ η ανακοίνωση του MPEG LA βοηθά να καθιερωθεί το H.264 σαν το στάνταρ φορμά για HTML 5 βίντεο, τίποτα δεν είναι σίγουρο σήμερα. Υπάρχουν ακόμη τρία βιώσιμα τέτοια φορμά και το HTML 5 στάνταρ δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί πριν το 2022.

Νίκησε λοιπόν το MPEG LA το ‘πόλεμο για το βίντεο’ του HTML 5; Είναι ΠΟΛΥ νωρίς να το πούμε αλλά έκανε ένα σημαντικό βήμα…