Και λίγη επιστήμη για… χαλαρό διάβασμα!

Το μυαλό λοιπόν φαίνεται να εργάζεται σαν ένα τεράστιο διασυνδεδεμένο δίκτυο: δηλαδή το Internet! -σύμφωνα με νέα έρευνα που έρχεται να γκρεμίσει την άποψη του 19ου αίωνα πως ο εγκέφαλος μας λειτουργεί με διαδικασία “top-down” – από ‘πάνω προς τα κάτω’.

Όλα αυτά χάρη σε μια νέα τεχνική που ιχνηλατεί σήματα σε μικροσκοπικές περιοχές του εγκεφάλου που έχουν σχέση με στρές, κατάθλιψη και όρεξη. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έγγραφο Proceedings of the National Academy of Sciences, ίσως οδηγήσει σε πλήρη χαρτογράφηση του νευρικού μας συστήματος.

Οι κύριοι Larry Swanson και Richard Thompson από το Πανεπιστήμιο του Southern California στο Λος Άντζελες απομόνωσαν μικρό τμήμα εγκεφάλου ενός αρουραίου και ειδικά το τμήμα που έχει σχέση με την ευχαρίστηση και επιβράβευση.

Συνδέσεις και όχι γραμμές…

Αυτό που είναι καινούργιο στην έρευνα είναι πως οι ερευνητές έκαναν έκχυση δύο στοιχείων που ιχνηλατούσαν (tracers) στο ίδιο σημείο την ίδια στιγμή: ένα έδειχνε που πήγαιναν τα σήματα και το άλλη από που έρχονταν. Η προσέγγιση έδειξε πως υπήρχαν μέχρι και τέσσερα σημεία σύνδεσης.

Εαν ο εγκέφαλος έχει μια ιεραρχική δομή όπως μια μεγάλη εταιρία, όπως ισχυρίζεται εδώ και πολλά χρόνια η νευρολογία, το “προς” και το “από” διάγραμμα θα έδειχνε θεωρητικά ευθείες γραμμές από ανεξάρτητες περιοχές προς ένα κεντρικό σημείο επεξεργασίας: το… αφεντικό :)!

Αντί για αυτό όμως οι ερευνητές είδαν συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών περιοχών, που τροφοδοτούσαν πίσω και συνέδεαν απευθείας περιοχές που δεν ήταν γνωστό πως συνδέονται η μια με την άλλη. Αυτό είναι σχεδόν πανομοιότυπος τρόπος λειτουργίας με το internet…

Η περιοχή του εγκεφάλου που μελέτησαν οι ερευνητές δείχνει ένα δίκτυο συνδεδεμένων περιοχών που έχουν σχέση με το στρές, τη γεύση και την κατάθλιψη…

Ένα τέτοιο, τόσο διασυνδεδεμένο δίκτυο δομής υπήρχε εδώ και καιρό ως υπόθεση και θα μπορούσε να είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για να αναλυθεί το πως ο εγκέφαλος αναλύει πληροφορίες. Μέχρι τώρα όμως δεν είχε αποδειχθεί πειραματικά…

Όπως είπε στο BBC News ο καθηγητής Swanson: “Θα εκπλαγείτε με το πόσο η σύγχρονη πειραματική βιβλιογραφία κυριαρχείται με τη θεωρία ‘από πάνω-προς τα κάτω σκέψη’, η ρίζες της οποίας χάνονται στον 19ο αιώνα στη νευρολογία.

Μάλλον είμαστε στην αρχή μιας ακόμη επιστημονικής ‘αποκαθήλωσης’ ή αλλιώς…

…ζήτω το Internet!