Έχουμε πολλές φορές ακούσεις για συστήματα Κλειστού Κυκλώματος (CCTV) που συνδυάζονται προγράμματα που μπορούν να αναγνωρίζουν εγκληματικές ή πιθανώς εγκληματικές διαθέσεις και κινήσεις.

Τώρα μια κοινοπραξία δέκα οργανισμών από έξι Ευρωπαϊκές χώρες δουλεύει σε ένα σχέδιο που αφορά την παρακολούθηση κοινόχρηστων χώρων. Το σχέδιο ονομάζεται SUBITO -από το Surveillance of Unattended Baggage and the Identification and Tracking of the Owner, αν… καίγεστε για ακρωνύμια, και ουσιαστικά έχει σαν στόχο να πετύχει αυτό που λέει το όνομα του.

Τοποθετημένο σε ένα υπάρχον σύστημα παρακολούθησης με κάμερες και σε σημεία όπως αεροδρόμια ή σιδηροδρομικούς σταθμούς το λογισμικό αναγνωρίζει αν υπάρχουν αποσκευές που έχουν αφεθεί χωρίς επιμέλεια και πιθανώς περιέχουν εκρηκτικές συσκευές. Εαν μάλιστα υπάρχει μια τέτοια αποσκευή, το σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο το άτομο που την άφησε.

Προφανώς ένα τέτοιο μήνυμα έχει πολλές προκλήσεις όπως η αναγνώριση προσώπου και στη συνέχεια η αναγνώριση στα άλλα πλάνα. Στη συνέχεια αλγόριθμοι αναγνώρισης συμπεριφοράς αναπτύσσονται και το σύστημα μαντεύει προς τα που κατευθύνονταν το πρόσωπο αυτό αν χαθεί στο πλήθος. Το σύστημα ακόμη μαθαίνει να αναγνωρίζει το βάδισμα κάθε ατόμου ώστε να το αναγνωρίζει καθώς βαδίζει…

Εντυπωσιακό…