Να κερδίσει περισσότερη κίνηση στα νέας γενιάς προϊόντα της προσπαθεί η AMD και να αναδειχθεί ως… βασιλιάς στην αγορά των GPU (κάρτες γραφικών) το 2011 με τα προϊόντα “Fusion”, δηλαδή ‘δύο-σε-ένα’. Ένας επεξεργαστής γραφικών και μια μονάδα επεξεργασίας σε ένα κύκλωμα: με τα προϊόντα όπως τα tablet να έχουν ανάγκη τέτοιων μονάδων -μέγεθος, οικονομία, κόστος, το σίγουρο είναι πως όλοι οι μεγάλοι πέφτουν σαν λέαινες εν ώρα φαγητού…

Στην φετινή iFA 2010 η AMD έδειξε ένα 18W TDP Fusion system-on-a-chip (SOC). Το τσίπ συνδυάζει δύο πυρήνες Bobcat με σύστημα γραφικών της AMD σε αυτό που η AMD αποκαλεί Accelerated Processing Unit (APU).

Το προϊόν ονομάζεται “Zacate” και φαίνεται να απευθύνεται κύρια στην αγορά των notebook για να αποκωδικοποιεί 1080p βίντεο και να παίζει τα σύγχρονα video games – με μικρό κόστος. Ειδικά η αγορά των ultra-portable είναι ιδανικός ‘πελάτης’.

Φυσικά δεν είναι μόνο η  AMD που ετοιμάζει ένα APU. Το Bloomberg αναφέρει πως ο κος… Intel, Paul Otellini θα δείξει και τη λύση της δικής του εταιρίας με ένα GPU+CPU SOC στο Intel Developer Forum στο Σαν Φρανσίσκο την επόμενη εβδομάδα.

Όλα αυτά φανερώνουν ένα ενδιαφέρον σενάριο αφού η  AMD – με την ATi στα σπλάχνα της, εμπειρία σε γραφικά μεγαλύτερη της Intel ενώ η Intel παρέχει περισσότερη ‘δύναμη’ σε επεξεργαστική ισχύ. Στο κομμάτι των γραφικών όμως ο αμερικάνικος κολοσσός απλά… δεν. Ποτέ εως τώρα δεν τα έχει καταφέρει να μετατρέψει ισχυρισμούς σε πραγματικές μετρημένες επιδόσεις.

Το σίγουρο είναι πως θα έχουμε ένα συναρπαστικό 2011 με αυτή τη νέα μάχη που θα ανεβάσει επιτέλους τις επιδόσεις σε netbooks, υπερφορητούς και ταμπλέτες.