Το οχυρό του μαυρόασπρου καλά κρατεί στα ηλεκτρονικά βιβλία. Εξάλλου είναι πολλά τα ατού αυτής της επιλογής με την άνετη ανάγνωση στο φως και τη χαμηλή κατανάλωση. Από την άλλη “περιμένουμε τις εταιρίες να λανσάρουν έγχρωμα e-book readers αν όχι στις γιορτές, λίγο μετά,” λέει η Sarah Rotman Epps, αναλύτρια που ειδικεύεται σε στρατηγικές καταναλωτικών προϊόντων για την εταιρία αναλύσεων Forrester.

Από την άλλη ακόμη και με τη σημερινή μονοχρωματική μορφή τους τα e-book readers ήδη πουλάνε καλά, λέει η κα Vinita Jakhanwal, διευθύντρια του τμήματος για μικρές και μεσαίες οθόνες της έτερης εταιρίας αναλύσεων iSuppli. Οι παγκόσμιες παραδόσεις ανέβηκαν απότομα — στα 11 εκατομμυρία το 2010, από 5 εκατομμύρια το 2009, είπε, με τα 15 εκατομμύρια να προβλέπονται το 2011.

Από την άλλη οι υπολογιστές tablet όπως το Apple iPad, με τις εφαρμογές (apps) και τις δυνατότητες να απολαμβάνει κανείς σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, βίντεο εικόνα κ.ο.κ “έχει πιέσει τους κατασκευαστές να καινοτομήσουν,” όπως είπε ο Paul Semenza της DisplaySearch.

Το βήμα πάντως στις έγχρωμες εκδόσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων θα το κάνουν όπως φαίνεται αρχικά μικρές εταιρίες. Το μοντέλο “The Literati” της Sharper Image, για παράδειγμα έχει μια έγχρωμη LCD οθόνη και θα πωλείται σε διεθνείς αγορές για $159 τον Οκτώβριο. Η Pandigital είπε πως το Novel, το πλήρως έγχρωμο e-reader της με LCD οθόνη αφής θα πωλείται για $200 τον επόμενο μήνα.

Αλλά οι LCD οθόνες έχουν μειονεκτήματα λέει ο κος Semenza. Μειονεκτήματα που είναι γνωστά σε όλους μας φυσικά και κύριο το ό,τι είναι πολύ δύσκολο να διαβάσεις στο φως και την κατανάλωση που καμία σχέση δεν έχει με τα ηλεκτρονικά βιβλία: εβδομάδες αντί για ώρες.

Το πρόβλημα προσπαθούν να λύσουν άλλες τεχνολογίες όπως αυτή που αναπτύσσει η EInk Corporation στο Cambridge της Μασαχουσέτης — δίνει στα μοντέλα Kindle, Nook και άλλα e-readers ασπρόμαυρες οθόνες — που υπόσχεται δια του στόματος του κου Siram Peruvemba, αντιπρόεδρου της E Ink, έγχρωμη έκδοση. Η τεχνολογία ίσως να αποτελέσει την πρώτη λύση για εικονογραφήσεις και κόμικ. Μια λύση που περιμένουμε να δούμε φυσικά αν θα δουλεύει σωστά αφού επί δύο χρόνια πρωτότυπα που βλέπουν άνθρωποι των εταιριών δεν είχαν ικανοποιήσει απόλυτα…

Η E Ink σύμφωνα με τον κο Peruvemba θα στείλει παρόλαυτα τις πρώτες οθόνες τέτοιου τύπου στην κινεζική Hanvon Technology, κατασκευάστρια e-book readers.

Ο ανταγωνισμός έρχεται και από την εταιρία Qualcomm που σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρίας στο γραφείο της Ταϊβάν, κο Jim Cathey θα έχει στην αγορά τη δική της τεχνολογία με την ονομασία mirasol το επόμενο τρίμηνο.

E-reader που βουλεύει και ως tablet ή ταμπλέτα που έχει και ρόλο e-reader; Πότε, πόσο και με ποιά τεχνολογία;

Χαμός…

Η απόλυτη λύση βέβαια είναι οι εικονιζόμενες εύκαμπτες OLED οθόνες, αλλά εδώ θέλει -κανένα χρόνο ακόμη, υπομονή…