Μια ασυνήθιστη προσέγγιση για τη Microsoft με τον Internet Explorer 9, που πρώτα λανσάρισε τα “Platform previews” που έδειξαν τη νέα μηχανή rendering με πολύ περιορισμένο -…μίνιμαλ,  user interface, πρωτού βγει στην αγορά η έκδοση beta που δείχνει τα πλήρη χαρακτηριστικά.

Η νέα μηχανή είναι μια μεγάλη ιστορία με εφαρμογή μεγάλου τμήματος του HTML5, επιτάχυνση hardware και νέα μηχανή  JavaScript. Αυτή δεν είναι εντελώς νέα έκδοση του browser αλλά βελτιστοποίηση πολλών τμημάτων και σε μεγάλο βαθμό θυμίζει αυτό που έκανε η Google ήδη με τον Chrome.

Οι αλλαγές αφορούν το  One Box address και το search bar. Το να φύγει το ξεχωριστό κουτί search είναι σίγουρα μια… πινελιά αλά Chrome και οδηγεί προς το στόχο της  Microsoft για μινιμαλιστικό user interface.

Στη συνέχεια έχουμε τις αλλαγές στα μενού ή μάλλον την… έλλειψη τους.  Η Microsoft φαίνεται να έχει ξεκινήσει μια… σταυροφορία εναντίον των μενού από τον καιρό του Office 2007 και έτσι για τον IE9 θα αναδύονται με την πίεση του Alt.

Το  “Find on this page” ήταν μέρος του search box στον IE8 αλλά στον IE9 μετακινήθηκε στο File menu κάτω από το εικονίδιο του κουμπιού πλοήγησης, ή το Edit μενού αν πιέσετε Alt, ή Ctrl-F με shortcut: τα παραδοσιακά μενού πήραν τη… κάτω βόλτα…

Βελτιώνεται και η ασφάλεια στο download, όπως ισχυρίζεται η εταιρία με το νέο SmartScreen φίλτρο που ελέγχει τη URL μαζί με αυτόματο  virus scan.

Καλό χαρακτηριστικό και το Performance Advisor που μετρά τη φόρτωση των πρόσθετων και μας… συμβουλεύει εαν είναι ο χρόνος περισσότερα από 0.2 δευτερόλεπτα!

Φυσικά όλες αυτές οι προσπάθειες από την πλευρά της Microsft δεν σημαίνουν και πολλά αν η εταιρία δεν κάνει γρήγορα τις αλλαγές αφού με την ταχύτητα που κινείται ο ανταγωνισμός ο κολοσσός από το Σιάτλ πρέπει να γίνει… αίλουρος!