Οι εφαρμογές (apps) για φορητές συσκευές μεταμορφώνουν σταδιακά το πως χρησιμοποιούμε το Internet δεν είμαστε λίγοι όμως που εκνευριζόμαστε με το γεγονός της ‘αποκλειστικότητας’: συγεκριμένες συσκευές μπορούν να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένες εφαρμογές που ουσιαστικά πλήρωσες και δεν μπορείς π.χ από ένα Android κινητό να δώσεις σε iOS κινητό…

Τα ‘σύνορα’ αυτά είναι μια χαρά για να βγάζουν χρήματα οι εταιρίες αλλά όπως συμβαίνει με τα 3D γυαλιά είναι πολλά τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή την ‘αποκλειστική χρήση’ ενώ και όσοι αναπτύσσουν εφαρμογές απλά αγκομαχούν.

Αυτό ψάχνει πως θα το αλλάξει το Webinos. Είναι ένα ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ που περιλαμβάνει 20 οργανώσεις από τους τομείς του mobile web, των καταναλωτικών ηλεκτρονικών και της βιομηχανίας του αυτοκινήτου όλοι με στόχο την ανάπτυξη μιας open source πλατφόρμας που επιτρέπει τη δημιουργία εφαρμογών -applications, που θα χρησιμοποιούνται σε πολλαπλές συσκευές…

“Το όραμα του όλου σχεδίου είναι να δημιουργηθεί μια universal πλατφόρμα,” λέει ο κο; Dr. Stephan Steglich, του γκρουπ FOKUS του Ινστιτούτου Fraunhofer. “Αυτό σημαίνει πως έχουμε σαν στόχο οι web εφαρμογές να λειτουργούν σε όλες τις Internet-συνδεδεμένες οθόνες – κινητά, PC, TV και in-car μονάδες ψυχαγωγίας.”

Το πρόγραμμα Webinos περιλαμβάνει high-profile μέλη όπως την Deutsche Telekom, την Telcom Italia, το BMW Research and Technology, τη Sony Ericsson και την Samsung Electronics. Ένα άλλο μέλος είναι και η W3C, ένα διεθνές Internet standards γκρουπ.

Το πρωτόκολλο ανάπτυξης θα είναι βασισμένο στη βιομηχανία και ελπίζεται πως θα ενθαρύνει του app developers, τους κατασκευαστές συσκευών και τους χρήστες.

Το τριετές πρόγραμμα αρχίζει αυτό το μήνα και συνχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα δώσει €10 εκατομμύρια.