Στην έρευνα για εναλλακτικές μορφές ενέργειας υπάρχει μια πηγή ενέργειας με την οποία δεν έχουμε… ασχοληθεί και πολύ: η ενέργεια από τον ήχο!

Η ενέργεια από τον ήχο παράγεται από ηχητικές δονήσεις που δημιουργούνται καθώς ο ήχος μεταφέρεται από ένα υλικό: ουσιαστικά το ηχείο που δονείται για να ακούσουμε ‘έχει’ ενέργεια, μια ενέργεια που χάνουμε καθώς ο ηλεκτρισμός μετατρέπεται σε ήχο.

Τώρα επιστήμονες από την Κορέα χρησιμοποιούν οξείδιο του ψευδαργύρου για να κάνουν το αντίθετο, να μετατρέψουν τα ηχητικά κύματα σε ενέργεια. Ελπίζουν σε τελικό στάδιο να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για να μετατρέπει τον περιβάλλοντα ήχο ώστε να δίνει ενέργεια σε κινητό τηλέφωνο ή να παράγει ενέργεια για το Εθνικό Δίκτυο μιας χώρας σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής!

Τα πιεζοηλεκτρικά είναι υλικά που μπορούν να μετατρέψουν τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρισμό και μπορεί να είναι ουσίες απλές όπως η ζάχαρη ή τα κόκαλα. Ήδη παρόμοια έρευνα γίνεται για τη μετατροπή του βαδίσματος σε ενέργεια και ακόμη και αν δεν είναι εμπορικά εκμεταλεύσιμες έρευνες οι επιστήμονες χρησιμοποιούν πιεζοηλεκτρικά υλικά σε αισθητήρες και ηχεία εδώ και χρόνια.

Οι ερευνητές έστειλαν σε ένα σάντουιτς από νανοκαλώδια που βρίσκονταν ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια 100 decibels που παρήγαγαν 50 millivolts για δοκιμή. Όπως αναφέρει το Discovery News ο σκοπός είναι τα 70 db μιας συνομιλίας να παράγουν ουσιαστική ενέργεια…