Η εταιρία Smart της Daimler εκτός από το μικρό της ετοιμάζεται να δει αν η.. θάλασσα των ηλεκτρικών σκούτερ είναι καλή με ένα ηλεκτρικό πρωτότυπο…

Το σασί για το πλήρως ηλεκτρικό smart escooter είναι στα πλαίσια ακαμψίας του tridion σώματος των μικρών αυτοκινήτων με κράμα αλουμινίου και ατσαλιού και πλαίσια που αλλάζουν. Το scooter έχει κορυφαία ταχύτητα 45 χλμ/ώρα από μια μπαταρία 48-volt ιόντων λιθίου με χωρητικότητα 80 Ah που δίνει αυτονομία 100χλμ..

Φόρτιση

Το φορτίζεις σε τρεις με πέντε ώρες σε μια κλασική πρίζα σπιτιού ενώ ο φορτιστής είναι ενσωματωμένος στο σκούτερ. Επιπλέον φωτοβολταϊκά παρέχουν έξτρα ισχύ στις… φωτεινές ημέρες. Οι μπαταρίες είναι χαμηλά κάτω από τα πόδια για να αυξάνεται η σταθερότητα.

Αποθηκευτικός χώρος;

Παρά τις μπαταρίες και τεχνολογικά υπάρχει άφθονος χώρος κάτω από το κάθισμα. Μια πτυσσόμενη θέση παρέχει κάθισμα για δύο με τα footrests να βγαίνουν αυτόματα στη σωστή θέση. Εάν υπάρχει ένας αναβάτης η έξτρα θέση αντικαθίσταται από χώρο για φόρτωμα.

Χαρακτηριστικά ασφάλειας…

Υπάρχει anti-lock braking system (ABS) ειδικά σχεδιασμένο για δίτροχα, αερόσακος στον χώρο ανάμεσα στο τιμόνι, ενώ το Blind Spot Assist τραβά την προσοχή του οδηγού σε οχήματα που πλησιάζουν… επικίνδυνα από πίσω με ένα “blind spot” τρίγωνο φωτεινό σήμα να ανάβει στους καθρέπτες. Πλαϊνά φώτα βελτιώνουν στο κάτω τμήμα τη φωτεινότητα και λειτουργούν σαν φλας.

Όταν πατάς φρένο σταματούν και οι δύο τροχοί με υδραυλικό μπροστά και ηλεκτρικό πίσω σύστημα. Στο φρενάρισμα η ενέργεια του φρεναρίσματος μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια και αποθηκεύεται στην μπαταρία.

Ενσωμάτωση Smartphone…

Αυτό το escooter είναι βέβαιο πως πρέπει να έχει και… βηματισμό τεχνολογίας αφού τα smartphone είναι το μεγάλο trend στις φορητές συσκευές. Έτσι μπροστά και στο κέντρο υπάρχει ειδική θέση και όταν τοποθετείται ένα smartphone αυτό συνδέεται πλήρως με το σκούτερ και λειτουργεί σαν το κέντρο ελέγχου και επικοινωνίας της μηχανής. Το smartphone θα λειτουργεί ως μίζα και immobilizer με το escooter να αχρηστεύεται εαν δεν έχει τοποθετηθεί στη θέση της η συσκευή – και αν… το ξεχάσεις στο καφέ;!

Το smart drive kit app επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει και την κατάσταση της μπαταρίας, την ταχύτητα ενώ λειτουργεί και ως navigation. Η “GPS Tracking” smartphone app επιτρέπει να βρούμε που το αφήσαμε εαν έχουμε ξεχαστεί ενώ γίνεται να ενεργοποιηθεί και το σύστημα θέρμανσης του τιμονιού στις κρύες ημέρες από μακριά — ε, ρε ΚΙΤ πόσα ήξερες!

Το smart escooter θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 2010 Paris Motor Show…