Αν και οι εντυπώσεις τις τελευταίες ημέρες είναι… πικρές τελικά ξεκινά σήμερα 27 Σεπτεμβρίου η επίσημη ψηφιακή εκπομπή της ΝΕΤ, της ΕΤ1 , της ΕΤ3 και του καναλιού της Βουλής στις περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη όπως και συγκεκριμένων ραδιοφώνων.

Έτσι λοιπόν και επίσημα σύμφωνα με τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου:

Η ψηφιακή μετάδοσης ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3 και του καναλιού της Βουλής έχει ως εξής:

Στην Αττική: κανάλι 52 UHF από τον πομπό του Υμηττού

Στη Θεσσαλονίκη: κανάλι 26 UHF από τον πομπό του Χορτιάτη

  • Για την Αττική στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 λοιπόν σταμάτησε η αναλογική μετάδοση της ΕΤ3 από το κανάλι 52 UHF της Πάρνηθας . Θα συνεχίζεται στο κανάλι 31 UHF από τον Υμηττό, στο κανάλι 28 από την Αίγινα και από 27 Σεπτεμβρίου 2010 στο κανάλι 5 VHF από την Πάρνηθα.
  • Σε δύο ημέρες και συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 θα έχουμε τους αγώνες της δεύτερης αγωνιστικής του Champions League σε ευρεία εικόνα. Ο αγώνας Παναθηναϊκού – Κοπεγχάγης στις 29 Σεπτεμβρίου θα είναι και ο πρώτος που θα… γεμίσει την πολύτιμη 16:9 LCD σας!

Το Δ.Σ της ΕΡΤ δήλωσε πωςη απόφαση αυτή ελήφθη λαμβανομένων υπόψη…

“Tων απαιτήσεων και των συνεχών αιτημάτων μεγάλου αριθμού τηλεθεατών, ιδιαιτέρως φιλάθλων, για τη μετάδοση από την ΕΡΤ αθλητικών διοργανώσεων σε σύστημα ευρείας οθόνης, όπως δηλαδή παράγονται πρωτογενώς (Mundial, Mundobasket, Champions League, Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κ.λπ)”.

“Tου γεγονότος ότι η μέχρι σήμερα μετατροπή των παραγόμενων αθλητικών μεταδόσεων από εικόνα 16:9 σε 4:3 αφαιρεί ορισμένες φορές από τον τηλεθεατή τη δυνατότητα να έχει σαφή αντίληψη των όσων συμβαίνουν στους αγωνιστικούς χώρους ή τον εμποδίζει να δει χρηστικές πληροφορίες που αναγράφονται στις οθόνες, παρά τις σχετικές προσπάθειες των τεχνικών της ΕΡΤ”.

“Tου γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός τηλεοράσεων με οθόνη 16:9, αριθμός που αναμένεται βάσει σχετικών ερευνών αγοράς να αυξηθεί κατά 1.000.000 δέκτες και με δεδομένο ότι η παραγωγή δεκτών με οθόνη 4:3 έχει ήδη προ τετραετίας σταματήσει”.

Έτσι λοιπόν οι… φωστήρες της ΕΡΤ αποφάσισαν πως:

“Βάσει των ανωτέρω, η ΕΡΤ θα ξεκινήσει σύντομα τη διαδικασία μετατροπής του συνόλου των προγραμμάτων της από 4:3 σε 16:9, πέραν των ψηφιακών της καναλιών σινέ+, πρίσμα+ & σπορ+ που μεταδίδονται ήδη σε 16:9″.

Στον καιρό του Full HD, της 3D TV και της Internet TV απλά λέμε: επιτέλους…!