Επιτέλους «τα βρήκαν» στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επήλθε συμφωνία για τη δημιουργία και εισαγωγή ενεργειακής σήμανσης για τις τηλεοράσεις.

Στην ουσία όσοι κατασκευάζουν και πωλούν στην ΕΕ τηλεοράσεις θα καλούνται να βαθμολογούν την ενεργειακή αποδοτικότητα των τηλεοράσεων με τη γνωστή μας κλίμακα από το Α ως και το G. Θα υπάρχει και η σχετική ένδειξη κατά πάση πιθανότητα με αυτοκόλλητο σε εμφανές σημείο των συσκευών προς πώληση.

Έτσι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζουν η αγορά να γίνει ακόμη πιο «πράσινη» και να γνωρίζουμε την κατανάλωση και άρα την οικονομία που θα έχουμε π.χ σε έναν χρόνο κανονικής χρήσης επιλέγοντας το ένα ή το άλλο μοντέλο.

«Η ενεργειακή σήμανση ωθεί την αγορά προς ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη των στόχων της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αποδοτικότητα, τον ανταγωνισμό και την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Γκύντερ Έτινγκερ ενώ καθώς οι τεχνολογίες που βάζουν κάθε χρόνο οι κατασκευαστές δίνουν όλο και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, η Κομισιόν θα προσθέσει και τα «Α+», «Α++» και «Α+++»- για προϊόντα με ενεργειακή αποδοτικότητα μεγαλύτερη από «Α».

Με τις νέες σημάνσεις και και σε σύγκριση π.χ με ένα ψυγείο, εκεί ένα μοντέλο ενεργειακής κλάσης «Α+++» θα πρέπει να καταναλώνει έως και 60% λιγότερο από ένα ψυγείο «Α».

Οι κατασκευαστές πάντως θα πρέπει να… χαμογελούν αφού είναι ΗΔΗ εδώ και έναν χρόνο σε πολλές των περιπτώσεων έτοιμοι για την εφαρμογή της νομοθεσία και έχουν τα ειδικά αυτοκόλλητα πάνω σε όλες τις νέες tv!

Γραφειοκρατία και εις Βριξέλλες…