Το LauncherOne είναι μια επένδυση της Virgin Galactic και του δαιμόνιου Sir Richard Branson αξίας $110 εκατομμυρίων που τώρα τίθεται υπό αμφισβήτηση…

Η ρουκέτα έχει σαν στόχο να μπορεί να στέλνει φορτία έως και 200 κιλά σε χαμηλή τροχιά – 160 – 2.000 χιλιόμετρα και σε καμία περίπτωση λιγότερο από 300 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης.

Το LauncherOne ήταν να εκτοξευτεί από το αεροσκάφος της Virgin Galactic WhiteKnightTwo, το ίδιο αεροσκάφος που θα ξεκινήσει τις επιχειρήσεις διαστημικού τουρισμού για το σχήμα του Sir Richard Branson κουβαλώντας στην ‘κοιλιά’ του το SpaceShipTwo.

Τον Ιούλιο του 2009, η με έδρα το Abu Dhabi, Aabar Investment πρόσφερε στην Virgin Galactic $110 εκατομμύρια για την ανάπτυξη του LauncherOne εφόσον χρειάζονταν περαιτέρω μελέτες.

Τώρα όμως το πρόγραμμα είναι σε κρίσιμη καμπή καθώς ο κος Adam Baker που είχε προσληφθεί πέρυσι για να διαχειριστεί το πρόγραμμα εκτόξευσης μικρών δορυφόρων και να κάνει τις έρευνες έφυγε από την εταιρία. Η φυγή του Γενικού Διαχειριστεί της εταιρία από την Galactic οφείλεται ενδεχομένως και στο γεγονός πως έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση του Προέδρου της Will Whitehorn πως το LauncherOne θα άρχιζε να λειτουργεί τέτοιον καιρό το χρονοδιάγραμμα δεν φαίνεται να έχει τηρηθεί.

“Είναι ένα συναρπαστικό πεδίο,” είπε ο Διευθύνον Σύμβουλος της Virgin Galactic, κος George Whitesides στο BBC απορρίπτοντας την ιδέα πως οι νόμοι για την εξαγωγή τεχνολογίας των ΗΠΑ έχουν επηρεάσει την πορεία του προγράμματος.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι δοκιμές του σκάφους/φορεάς (“Εύα”) και του διαστημικού οχήματος ενώ σε συνέδριο στη Μαλαισία οι άνθρωποι της εταιρίας δηλώνουν πως σε 18 μήνες θα έχουν πετάξει σε τροχιά οι πρώτοι τουρίστες με το SpaceShipTwo (“Enterprise”) και το εισιτήριο των $200,000.

Η εταιρία, όπως αναφέρει στο BBC, έχει ήδη προκαταβολές από 300 πελάτες…