Όταν πρόκεται για το tablet computing και την ανάγνωση σε συσκευές όπως tablets και eReaders σήμερα υπάρχουν δύο ειδών οθόνες σε χρήση.

Τα eReader έχουν οθόνες που δεν μπορούν να διαχειριστούν βίντεο και χρώμα αλλά δεν καταναλώνουν… τίποτα από ρεύμα και είναι εύκολο να τις διαβάσεις σε πολύ φως…

Από την άλλη τα tablets έχουν φωτεινές και πλήρους χρώματος οθόνη αλλά η… ρουφάει πολύ ρεύμα και η αυτονομία … δεν.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati έχουν αναπτύξει έναν νέο τύπο οθόνης που συνδυάζει τα ‘καλά’ και των δύο κόσμων, λένε. Η νέα οθόνη ονομάζεται “μηδενικής κατανάλωσης” οθόνη e-Design και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με μια νέα εταιρία που ονομάζεται Gamma Dynamics, την  DuPont και την Sun Chemical.

Το project κράτησε επτά χρόνια από την αρχή μέχρι το πρωτότυπο και τα πρώτα δείγματα φάνηκαν αυτή την εβδομάδα.  Οι ερευνητές στο όλο project κύριοι Jason Heikenfeld, UC associate από το College of Engineering & Applied Science, και John Rudolph, πρόεδρος της Gamma Dynamics ηγούνταν μια ομάδας που χρησιμοποιεί τεχνολογία ανάκλασης στην σχεδιασμό της.

Η οθόνη χρησιμοποιεί το φως της ημέρας αντί για οπίσθιο φωτισμό -backlight, οπότε έχουμε μεγάλη οικονομία. Δύο στρώματα υγρού υπάρχουν στην οθόνη, το ένα είναι λάδι και το άλλο υγρό διασποράς όπως εκείνο των εκτυπωτών ψεκασμού.

Ανάμεσα στα στρώματα υπάρχουν ηλεκτρόδια και καθρέπτες υψηλής ανακλαστικότητας. Το φως εισέρχεται στην οθόνη και περνά από το πρώτο στρώμα υγρού, χτυπά τα ηλεκτρόδια και στη συνέχεια ανακλάται στο μάτι του χρήστη δίνοντας την αίσθηση μιας αντιληπτής εικόνας φωτεινής για βίντεο, κείμενο και φωτογραφίες.

Το πιο σημαντικό δε, σύμφωνα με την ομάδα αυτή, είναι πως οι οθόνες μπορούν να κατασκευαστούν σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις…

Για να δούμε…