Για δεκαετίες οι φαν των αερόπλοιων ελπίζουν για μια ευρείας κλίμακας παραγωγή τέτοιων μαγευτικών ιπτάμενων σκαφών. Κάθε μερικά χρόνια συγκεκριμένα concept αεροπλοίων αναπτερώνουν τις ελπίδες πως κάτι μπορεί να συμβεί και να… απογειωθεί κάποια προσπάθεια: το Northrop Grumman Long Endurance Multi-Intelligence Vehicle, το ιδιωτικό Skyhook JHL-40, ακόμη και της μυστικής DARPA το Walrus, που οδήγησε στο σημερινό σχέδιο Aeroscraft ML866. Τώρα υπάρχει ένας άλλος νέο ανταγωνιστής αλλά με διαφορετική οπτική: είναι το Skylifter από την Αυστραλία που εαν προχωρήσει σύμφωνα με το σχέδιο θα είναι αιτία για πολλές θεάσεις… ψευτοUFO!

Ο σκοπός του Skylifter είναι, όπως λέει το όνομα, η μεταφορά μεγάλων, εύθραυστων φορτίων. Η μεταφορική του ικανότητα θα είναι 150 τόνοι. Εαν όμως η μεταφορά τέτοιων φορτίων, ειδικά σε σημειά απροσπέλαστα από αεροσκάφη και αυτοκίνητα, δεν επαρκεί για να έχει δουλειά το σύστημα το ιδιότυπο αερόστατο θα μπορεί να μεταφέρει και πολυτελή ‘σπίτια’ του άερα που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν 80 επιβάτες/τουρίστες σε ήρεμες κρουαζιέρες των αιθέρων.

Κινητήρας…

Μηχανές βιοντίζελ που θα έχουν τη βοήθεια φωτοβολταϊκών πάνελ που βρίσκονται στο πάνω μέρος του αερόστατου θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για να κινούνται τρεις έλικες στα άκρα της κύριας ακάτου. Ο σχεδιασμός τους θα είναι τέτοιος που θα επιτρέπει να κινείται πολύ ευέλικτα το αερόστατο με ταχύτητα πλεύσης 45 κόμβους ή 83 χλμ/ώρα και αυτονομία 2.000 χιλιόμετρα.