Πρώτα είδαμε ηλιακά δέντρα φόρτισης. Τώρα…

Την πρώτη θέση σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε στηθεί για να προκαλέσει αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, μηχανικούς, πολεοδόμους, σπουδαστές πήραν “ηλιακοί εξαχνωτές” με σχήμα το μανιτάρι!

Η πρόκληση ήταν η δημιουργία ενός πρωτοποριακού αστικού σχεδίου, ενός οράματος για μια ζώνης ανάπτυξης αρκετών χιλιομέτρων στο ανατολικό κομμάτι του Λος Άντζελες. Το Σχέδιο Umbrella (…) αφορά τη δημιουργία μιας σειράς από κατασκευές που μοιάζουν με ομπρέλα σχεδιασμένες για να καθαρίζουν το μαύρο νερό των αποχετεύσεων που στη συνέχεια θα χρησιμοποιείται για να προωθείται η ανάπτυξη των δέντρων και των φυτών.

Η Διάδρομος Cleantech και ο διαγωνισμός Green District του Λος Άντζελες έχει τη χορηγία της The Architect’s Newspaper και του Southern California Institute of Architecture(SCI-Arc).

Παρουσιάστηκε με τον Δήμο της Πόλης και την Community Redevelopment Agency, υπηρεσία για ανάπτυξη κοινοτήτων που ίδρυσαν τον Clean Tech Corridor, μια ζώνη 2,000 εκταρίων με μικτή χρήση κοντά στο κέντρο το LA.

Η πρόταση Umbrella των Constantin Boincean, Ralph Bertram, Aleksandra Danielak από το Oslo της Νορβηγίας πήρε την πρώτη θέση και $5,000 prize στην Επαγγελματική κατηγορία μέσα από 70 συμμετοχές. Το καθαρό νερό χάρη στις δομές αυτές και μέσα από την εξάτμιση και την υγρασία θα μεταμορφώνει τις γύρω περιοχές σε πιο πράσινες δημόσιες δομές.

Αυτό που ζητήθηκε ήταν “προκλητικές, ακόμη και επαναστατικές νέες ιδέες και οράματα για την αστική δομή και υποδομή του Λός Άντελες. Μοιάζουν να έχουν βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας των 70s…