Από τότε οι ο Αμερικανικός Στρατός έκανε διαγωνισμό για iPhone και Android εφαρμογές τον Μάρτιο, οι software developers ΦΥΣΙΚΑ ‘εφόρμησαν’ στην προοπτική να κλείσουν συμβόλαιο με τον Στρατό κάτι που πάντα σημαίνει… πολλά λεφτά!

Όπως αναφέρει το Wired που έδωσε το ‘παρόν’ στο ετήσιο annual Association of the U.S. Army συνέδριο/εργαστήριο στην Washington, θα πρέπει να ετοιμαστούμε για πολλές εφαρμογές που χαρτογραφούν είτε τους ‘συμμάχους’ είτε τους εχθρούς – άλλες και τους δύο…

Η εικόνα αυτή είναι ένα iPad υπαλλήλου της Textron Systems που δείχνει έναν χάρτη με τις θέσεις φίλιων και εχθρών — τα μπλε σπίτια είναι στρατεύματα των ΗΠΑ — που οι στρατιώτες θα έχουν στο πεδίο μάχη και θα στέλνουν πίσω σε Σημεία Διοίκησης για ενημέρωση. Τρέχει μέσα από το SoldierEyes, μια ασφαλή cloud τοποθεσία που έχει αναπτυχθεί από δύο θυγατρικές της Textron, την Overwatch και την AAI.

Το SoldierEyes Common Operating Picture, για παράδειγμα είναι σαν ένα μικρό σύστημα ιχνηλάτησης των ‘καλών’ (Blue Force Tracker), εξηγεί ο Evan Cormin, που δουλεύει στο πρόγραμμα: σε πραγματικό χρόνο οι στρατιώτες ξέρουν που είναι οι σύμμαχοι τους, τα… μπλε κουτάκια δηλαδή.

Και όχι μόνο οι ‘φίλοι’: βάζει τη θέση του εχθρού και το cloud το μοιράζεται με όποιον έχει ένα SoldierEyes, είτε σε περιπολία είτε πίσω στη διοίκηση. Τα GPS στοιχεία επιτρέπουν σε στρατιώτες να χρησιμοποιούν τον χάρτη για πλοήγηση ενώ βλέπουν που είναι οι αντίπαλοι…

Αν φορτώσει το ‘Augmented Reality’, μια άλλη SoldierEyes υποεφαρμογή (sub-app), φεύγει ο χάρτης. Στη θέση του και με την κάμερα του κινητού έχεις εικόνα του τι είναι μπροστά σου — αλλά με χρωματισμένα κουτιά των φίλιων και των εχθρών στην οθόνη.

Terminator stuff…

Στην άλλη πλευρά της έκθεσης η Raytheon έχει σχεδιάσει το δικό της smartphone, το επονομαζόμενο RATS, που σημαίνει “Raytheon Advanced Tactical Systems”. Ο Mark Bigham, αντιπρόεδρος της εταιρίας έδειξε το RATS σε app για το Android κινητό με οθόνης αφής. Έτρεχε σε ένα 3G δίκτυο με χρησιμοποιώντας έναν server που ήταν σε ένα laptop με την ονομασία Ratman. Το RATS τρέχει χάρτες που αναπαριστούν τους ‘καλούς’ και τους ‘κακούς’ που έχουν αναγνωριστεί από έναν συγκεκριμένο χρήστη -στρατιώτη Ειδικών Αποστολών ίσως που βρίσκεται προκεχωρημένος.

Σαν συμπληρωματική εφαρμογή, το “Salute Report,” επιτρέπει σε στρατιώτες να ετοιμάζουν κείμενο και να στέλνουν αναφορές με ένα πρότυπο (template) στα στάνταρ του Στρατού. Το RATS στέλνει και βίντεο και εικόνα αλλά αυτά τρώνε πολύ bandwidth.

Και είμαστε μάλλον μόνο στην αρχή…