Δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάμε για ολογραφήματα και ολογραφικά τηλέφωνα αλλά και πάλι το “Βοήθησε με Obi-Wan Kenobi…” αποκτά σημασία.

Θεωρητικά λοιπόν η πριγκίπισσα Leia θα έβλεπε πως τεχνολογικά είναι εφικτό. “Μπορούμε να πάρουμε αντικείμενα από μια τοποθεσία και να τα δείξουμε σε μια άλλη σε 3-D σχεδόν σε πραγματικό χρόνο,” είπε ο said επιστήμονας των οπτικών κος Nasser Peyghambarian, που είναι project leader για το Πανεπιστήμιο της Arizona σε Συνέντευξη Τύπου στις 1 Νοεμβρίου. “Δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία, συμβαίνει σήμερα.”

Το όνειρο των ολογραφικών επικοινωνιών υπάρχει από 1966, όταν μέσω τηλεόρασης τα Bell Labs έδειξαν την εμπειρία. Από την άλλη ολογραφικές οθόνες υπάρχουν εδώ και δεκαετία με την πρώτη που αναπτύχθηκε στο γνωστό Stephen Benton MIT Media Lab το 1989.

Η νέα συσκευή λοιπόν προβάλει μια έγχρωμη 3-D εικόνα σε ένα κομμάτι πλαστικό με ένα γρήγορο λέιζερ. Δεκαέξι κάμερες λαμβάνουν την εικόνα και τη στέλνουν σε ένα διπλανό δωμάτιο όπου ένα λέιζερ παλμών αναβοσβήνει 50 φορές το λεπτό, έτσι η εικόνα αναβαθμίζεται κάθε δύο δευτερόλεπτα, αρκετά για να έχουμε αίσθηση της κίνησης. Η κίνηση αυτή δεν είναι το απόλυτο αλλά είναι βελτίωση 100 φορές από την ταχύτητα που είχαμε πριν δύο χρόνια, λένε οι ερευνητές.

Η αρχική χρήση θα μπορούσε να είναι π.χ στην ιατρική με την εικόνα του ασθενούς να μεταφέρεται σε μια άλλη ιατρική ομάδα που είναι μακριά.

“Στο παρελθόν άλλα ολογράμματα χρησιμοποιούσαν στατικές εικόνες,” είπε ο Pierre-Alexandre Blanche του Πανεπιστημίου της Arizona, lead στις 4 Νοεμβρίου και το Nature περιγράφοντας τη συσκευή.

Με άλλα λόγια η “ολογραφική τηλεπαρουσία” θα είναι σε εμπορική διάθεση μια δεκαετία από σήμερα σε κάθε smartphone της εποχής, λέμε εμείς περιγράφοντας το πως πάνε τα πράγματα συνήθως…