Αν είναι από τις αγαπημένες σας σειρές τότε σίγουρα έχετε δει πλειάδα ερευνητών των ομάδων CSI να ψεκάζουν μια σκηνή εγκλήματος με το περιβόητο luminol.

Είναι ένα χημικό προϊόν που χρησιμοποιείται συχνά για να ανιχνεύσει κανείς αίμα που έχει απομείνει στην σκηνή του εγκλήματος. Λαμπυρίζει όταν συνδυάζεται με μια ουσία οξειδωτική και εκτίθεται έτσι ο σίδηρος στο αίμα.

Από την άλλη έχει και αρνητικά αφού είναι πιθανώς τοξικό, κάποιες φορές καταστρέφει τα στοιχεία DNA και μπορεί να καταστρέψει την εικόνα της διασποράς του αίματος. Τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της South Carolina έχει αναπτύξει μια φωτογραφική μηχανή που ανιχνεύει το αίμα χωρίς όλα τα παραπάνω αρνητικά.

Η φωτογραφική που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της South Carolina λαμβάνει εκατοντάδες φωτογραφίες της ίδιας περιοχής σε λίγα δεύτερα με παλμούς υπέρυθρου φωτός. Με χρήση φίλτρων μπλοκάρονται συγκεκριμένα μήκη κύμματος και επιτρέπονται επιλεγμένα χημικά στοιχεία να φαίνονται από το περιθώριο. Το αίμα είναι είναι μια από τις ουσίες που μπορεί να γίνουν εμφανείς ακόμη και σε συγκεντρώσεις ενός τμήματος σε 100 μέρη νερού…

Σε λιγότερο από δύο λεπτά μια περιοχή ολόκληρη σαρώνεται και αναλύεται…

Οι λεπτομέρειες δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση ACS journal Analytical Chemistry.