Δεν σας… χωρά ο τόπος; Ρίξτε μια ματιά σε μια σεληνιακή ‘πρωτεύουσα’!

Οι συμμετέχοντες και οι κριτές περιγράφουν τις συμμετοχές ως… τρελές, απίστευτες, ή απλά cool…
Μερικές από τις ιδέες είναι “εντελώς αδύνατες”, αλλά ίσως και αυτός είναι ο στόχος αφού έτσι ένα μπουκέτο από ταλαντούχους, νέους σχεδιαστές και αρχιτέκτονες μας χαρίζουν την εικόνα μια αποικίας του 2069…

Είναι λοιπόν ένας διαγωνισμός που στήθηκε από ένα μη κερδοσκοπικό γκρουπ σχεδιασμού το SHIFTboston. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή δημιουργικών εικονογραφήσεων και concepts που αγγίζουν τομείς όπως ακόμη και αθλητικοί αγώνες στο φεγγάρι (!) αλλά ακόμη και ένα… νεκροταφείο στον δορυφόρο μας.

Ακόμη και αν θα δείτε πως είναι ενδιαφέρουσες από ψυχαγωγικής άποψης οι προτάσεις αποτελούν και λύσεις για ζητήματα όπως η παγκόσμια πείνα και τα μειωμένα αποθέματα ενέργειας.

“Το πιο σημαντικό θέμα είναι να φέρεις μαζί δύο διαφορετικές βιομηχανίες,” είπε ο Kim Poliquin, ο διευθυντής της SHIFTboston. “Η Αρχιτεκτονική αλλάζει την κοινωνία μας μαζί με την τεχνολογία. Αυτό δείχνει πως η αρχιτεκτονική θα μπορούσε να είναι και μέρος της αστροναυτικής βιομηχανίας.”

Ο διαγωνισμός SHIFTboston’s Moon Capital 2010 είχε σαν σκοπό να συνενώσει δύο τομείς που πολλές φορές είναι σε αντίθεση: αρχιτεκτονική και μηχανολογία. “Η ένταση ανάμεσα σε αυτό που είναι κυρίως αδύνατο και το λογικό και εφικτό είναι απαραίτητη για να φτάσεις σε λύσεις γεμάτες πάθος και δημιουργικότητα,” είπε ο κριτής του διαγωνισμού κος Madhu Thangavelu, καθηγητής διαστημικών συστημάτων στο Πανεπιστήμιο της Νότια Καλιφόρνια. Οι συμμετοχές είναι “κυρίως ασκήσεις σε όραμα και αρχιτεκτονική και έχουν σαν σκοπό να ενημερώσουν μηχανικούς για το ποιες είναι οι προτεραιτότητες της ανθρωπότητας όσον αφορά την ανθρώπινη δραστηριότητα στο φεγγάρι…”

Η νικητήρια συμμετοχή της σχεδιάστριας Bryna Andersen φαντάζεται μια φεγγαροβάση που θα είναι στημένη γύρω από ένα τεράστιο ‘πιάτο’ που θα συλλέγει ηλιακή ενέργεια και θα την στέλνει πίσω στη γη. Μια άλλη ιδέα βάζει τη σεληνιακή αποικία σε μια τρύπα στο έδαφης που ονομάζεται ‘lava tube’.

Κρίση από χρήμα ναι, από ιδέες ευτυχώς όχι…