Η Foster + Partners, η αγγλική αρχιτεκτονική εταιρία που μας έχει συναρπάσει με τόσα πρωτοποριακά σχέδια και είναι πίσω π.χ από το Qatar Lusail Iconic Stadium και το Masdar City, μας παρουσιάζει ένα ακόμη συναρπαστικό concept με το σχέδιο του Zayed National Museum στο Abu Dhabi.

Αψεγάδιαστο… Το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε ηλιακούς πύργους με σχήμα φτερούγας που έχουν σμιλευτεί για να φαίνονται σαν τα φτερά ενός πουλιού και ‘τραβούν’ κύματα δροσιάς μέσα στου μουσείο.

Η σύλληψη έρχεται από με σκοπό να αποτελέσει και σημείο μνήμης για τον αποθανόντα πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεϊχη Zayed bin Sultan Al Nahyan, και το σχέδιο επελέγει και λόγω της αγάπης του Zayed για τα γεράκια. Το μουσείο θα είναι το κεντρικό σημείο της Περιοχής Saadiyat Island Cultural με πέντε ελαφρείς ατσάλινους πύργους να κάθονται πάνω από μια ειδικά κατασκευασμένη βάση με τις γκαλερί του μουσείου να είναι στη βάση.

Θερμικές καπνοδόχοι…

Φρέσκος αέρος συλλαμβάνεται σε χαμηλό επίπεδο και τον ‘τραβά’ το πάνω μέρος μέσω θαμμένων στο έδαφος σωληνών. Καθώς θερμαίνεται κάθε πύργος οι κατασκευές σαν ‘καπνοδόχοι θερμότητας’ τραβάνε τον ζεστό αέρα κάθετα. Το φαινόμενο – thermal stack effect, που ονομάζεται και φαινόμενο της καπνοδόχου, λειτουργεί με έναν.. ‘μαγικό’ τρόπο αφού όσο πιο πολύ ζέστη έχει έξω τόσο πιο γρήγορα έρχεται φυσικά η δροσιά.

Το Νησί Saadiyat βρίσκεται 500 μέτρα από την ακτή του Άμπου Ντάμπι και είναι το μεγαλύτερο τμήμα μεικτής χρήσης στον Αραβικό Κόλπο. Σε επτά επαρχίες, η Επαρχία του Πολιτισμού έχει ακόμη το Guggenheim Abu Dhabi Museum, το Louvre Abu Dhabi, όπως και τοPerforming Arts Center και το θαλάσσιο, Maritime Museum. Το Zayed National Museum είναι ήδη υπό κατασκευή και θα είναι το πρώτο μουσείο στον χώρο.

Όταν στερεύσουν τα πετροδόλαρα θα φέρνουν τουρίστες ελπίζουν οι άραβες…