Αργά τη Παρασκευή το Symbian Foundation φανέρωσε δημόσια με προειδοποίηση πως θα κλείσει τα websites και την online διανομή πηγαίου κώδικα -source code, στις 17 Δεκεμβρίου. Η κίνηση έρχεται μετά την πλήρη ιδιοκτησία που έχει πλέον η Nokia στην ανάπτυξη του κώδικα και θα ακολουθήσει η αποστολή ενός DVD ή USB drive προς τους developers που θα θελήσουν να δουλεύουν στα δικά τους projects.

Οι ομάδες που το κάνουν αυτό ενθαρρύνονται να κατεβάσουν κώδικα αφού το κιτ δεν θα είναι διαθέσιμο πριν τις 31 του Γενάρη ενώ θα υπάρχει και κόστος αποστολής.

Η κίνηση έρχεται από τη στιγμή που ο ρόλος της Symbian ως εταιρίας έχει περιοριστεί στα δικαιώματα. Το Android και τα πιο πολλά ανοιχτά ή ημι-ανοιχτά συστήματα πάντα διατηρούν κώδικα online. Η απόφαση της Nokia να κλείσει την πρόσβαση πιστεύεται πως προέρχεται από την απόφαση των Samsung και Sony Ericsson να εγκαταλείψουν το Symbian, αλλά και από την πρόθεση (;) της Nokia να επιταχύνει την ανάπτυξη του Symbian.

Το μερίδιο του Symbian πέφτει ραγδαία εδώ και μερικούς μήνες με τα τρία χρόνια από την έλευση του iPhone να ήταν συνολικά καταλυτικά αφού η Nokia καθυστέρησε απίστευτα: μόλις με το N8 ήρθε φέτος η πολλαπλή αφή…