Αν υπάρχει μια δημιουργία που μας θυμίζει περισσότερο από οτιδήποτε τους φανταστικούς κόσμους του Isaac Asimov μάλλον τη βρήκαμε…

Φαίνεται σαν κάτι που ποτέ δεν θα κατασκευαστεί αλλά πιστέψτε το, αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα, σύντομα θα ξεκινήσει να φτιάχνεται. Το “Floating Observatories” είναι η νικητήρια πρόταση του Stefan Dorin στον πρόσφατο διαγωνισμό Taiwan Tower Conceptual International Competition – και σε αντάλλαγμα για τα $130,000 που πήρε, πρέπει και να το… κατασκευάσει!

Ο πύργος με περισσότερα από 300 μέτρα ύψος με τα γεμάτα με ήλιο “φτερά” που είναι μπαλόνια παρατήρησης θα είναι το ‘διαμάντι του στέμματος’ για την Taechung, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ταϊβάν.

Ο αρχιτέκτονας Dorin Stefan έχει ήδη πολλές επιτυχίες στην πατρίδα του και στην πόλη του στο Βουκουρέστι – κατάφερε ακόμη και να πάρει τη δουλειά των δύο περπτέρων της χώρας του για τις Expo του 1993 και του 2005. Αλλά αυτή η δουλεία του, που θα στηθεί στα μέσα της δυτικής ακτής της Ταϊβάν είναι απλά… εξωφρενική!

Με ύψος στα 390 μέτρα περίπου τα “Floating Observatories” διαθέτουν γεωθερμική θέρμανση και ζεστό νερό από τη βάση, φυσικό εξαερισμό με το “φαινόμενο της καμινάδας”, φωτοβολταϊκές κυψέλες και τουρμπίνες παραγωγής ενέργειας από τον άερα στον άξονα. Υπάρχει ακόμη φωτισμός με οπτικές ίνες και σύστημα συλλογής και καθαρισμού του βρόχινου νερού. Τι άλλο θέλετε; Εμείς να το δούμε να ορθώνεται και να το… επισκεφτούμε μια μέρα!