Λιγότερο από το 3% του χώρου του IPv4 μένει για να αποδοθεί, αφού δύο μεγάλες… μπουκιές δόθηκαν σε Αμερικανικούς και Ευρωπαϊκούς ISPs.

Οι οργανισμοί ARIN και RIPE, που κάνουν τη διαχείριση των IP διευθύνσεων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έλαβαν δύο από τα οκτώ address blocks το Νοέμβριο. Ένα πέμπτο μπλοκ πήγε στον αφρικανικό ομόλογο οργανισμό.

Η κίνηση αφήνει μόνο επτά/8 μπλοκ – 2.7% των συνολικών που έχουν προσδιοριστεί από την υπηρεσία Internet Assigned Numbers Authority (IANA).

Στα μέσα Νοεμβρίου ο κος Vint Cerf, μια από τις βασικές μορφές πίσω από την ανάπτυξη του ARPANET, του προκατόχου του internet, είπε: “Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα έχουμε μείνει από χώρο διευθύνσεων μέχρι την άνοιξη του 2011.”

Αυτή η εκτίμηση τώρα μοιάζει… αισιόδοξη.

Μένει να δούμε ποιό θα είναι το αντίκτυπο της εξάντλησης των επιλογών των IPv4. Οι ISP έχουν μεγάλη διαφορά η μια από την άλλη όσον αφορά την ετοιμότητα του διάδοχου πρωτοκόλλου, του IPv6, που παρέχει πολύ περισσότερο χώρο διευθύνσεων.

Για τους χρήστες του Internet, πολλά αποτελέσματα δεν δε τα νιώσουν μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται αποκλειστικά IPv6 υπηρεσίες.