Το  X-37B, το μη επανδρωμένο όχημα της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που έκανε τον κόσμο να μισοκλείνει τα… μάτια με σκεπτικισμός την περασμένη άνοιξη όταν ακούστηκε πως θα βρεθεί σε τροχιά για άγνωστο διάστημα, επέστρεψε στη γη νωρίς το πρωί σήμερα μετά την παρθενική του πτήση που διήρκεσε 220 ημέρες.

Με τη προσγείωση του στην αεροπορική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια, είναι επισήμως το πρώτο αμερικανικό μη επανδρωμένο όχημα που γύρισε στη γη και προσγειώθηκε μόνο του, σύμφωνα με την κατασκευάστρια Boeing, που το σχεδίασε.

Το σκάφος εκτοξεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ πάνω σε έναν πύραυλο Atlas 5, και είναι σχεδιασμένο να μένει σε τροχιά για 270 ημέρες το μέγιστο ή αλλιώς εννέα μήνες.

Με την ανεπίσημη ονομασία του The Orbital Test Vehicle 1, το X-37B είναι συγκρίσιμο με τα διαστημικά λεωφορεία των οποίων όλος ο στόλος παροπλίζεται του χρόνου. Έτσι, στόχος του X-37B ήταν να δείξει την δυνατότητα να υπάρχει ένα επαναχρησιμοποιούμενο αλλά χωρίς… ανθρώπινη επέμβαση διαστημικό σκάφος.

Τώρα τι πιστεύετε και τι όχι…