Μια απλή ασπίδα προσώπου που θα τοποθετείται πρόσθετα στα κράνη των στρατιωτών θα μπορούσε να σώσει ζωές, λέει μελέτη. Μια αναλυτική προσομοίωση του πως μια έκρηξη διαπερνά με την ένταση της το ανθρώπινο κρανίο δείχνει πως τα υπάρχοντα κράνη που φορούν οι στρατιώτες των ΗΠΑ δεν απορροφούν ή ανακλούν τα ωστικά κύματα μιας έκρηξης.

Γράφοντας στην επιστημονική εφημερίδα Proceedings of the National Academy of Sciences, ερευνητές λένε πως τα κύματα πίεσης των ωστικών κυμάτων εισέρχονται στο κρανίο κυρίως μέσω του προσώπου, Μια διαφανής πλαστική ‘ασπίδα’ θα μπορούσε να στείλει την πίεση το κράνος ώστε να αποφευχθεί κάθε τραυματισμό του εγκεφάλου, λένε οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως το κράνος με την ονομασία Advanced Combat Helmet, που σήμερα χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των στρατευμάτων σε Ιράκ και Αφγανιστάν στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν διασπείρει αλλά εστιάζει την ωστική ενέργεια οπότε κάνει περισσότερο κακό παρά καλό – ύστερα μιλάμε για… σκάνδαλα σε προμήθειες!

Για να δει τι γίνεται ο κύριος Raul Radovitzky του γνωστού MΙΤ (Massachusetts Institute of Technology’s Institute) ειδικός στη Νανοτεχνολογία Στρατιωτών, έκαναν την προσομοίωση του ανθρώπινου κρανίου σε υπολογιστή. Στη συνέχεια ‘στόχευσαν’ με μια εικονική έκρηξη στο ‘κεφάλι’ και βρήκαν τελικά το σημερινό κράνος δεν είναι λύση ούτε… ‘κρύα’, ούτε ‘ζεστή’.
“Το υπάρχον Advanced Combat Helmet… δεν χειροτερεύει τα αποτελέσματα ενός ωστικού κύμματος,” είπε ο Dr Radovitzky στο BBC News. “Αλλά βρήκαμε πως ούτε βοηθά, δεν ‘απαλύνει’ τα αποτελέσματα σημαντικά,” συμπληρώνει.
Η ομάδα προσέθεσε μια ασπίδα προσώπου για να δώσει προστασία στην προσομοίωση – κάτι σαν τα πλαστικά προστατευτικά για αναβάτες μηχανών και βρήκαν πως το σχετικά απλό μέτρο άλλαξε δραματικά προς το καλύτερο το αποτέλεσμα για την προστασία των προσώπου.

Κάποιες φορές οι λύσεις είναι απλές αρκεί να τις αναζητήσεις.