Είναι κοινό μυστικό πως το Αμερικανικό Πεντάγωνο και οι σύμμαχοι τους αναζητούν εναγωνίως ενδεχόμενο ‘σαμποτά’ των οπλικών τους συστημάτων με τη μορφή εξελιγμένων “kill switches” δηλαδή συστήματα που ενδεχομένως να έχουν τοποθετήσει σε συστήματα τους αντίπαλα κράτη. Τσιπάκια που θα καταστήσουν ευάλωτους του υπολογιστές μέσα στα όπλα…

Από την άλλη όπως σχολιάζει το New Scientist μεγαλύτερος ενδεχομένως είναι ο φόβος για άλλου τύπου…. επίθεση: αμφίβολης ‘ποιότητας’ τσιπάκια!

Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει εταιρία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που βγάζει στο φως πως ένα άκρως απόρρητο ηλεκτρονικό σύστημα για αεροσκάφη απέτυχε… πανηγυρικά όταν μπήκε στο αεροσκάφος δοκιμών.

Όπως φάνηκε, λέει πηγή μέσα από την εταιρία, η συναρμολόγηση ήταν αναποτελεσματική και έτσι για ένα πλαστικό κουτί όπου τοποθετείται το κύκλωμα και το προστατεύει θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεγάλη βλάβη. Σε απλά ελληνικά ένα… τσιπ μαϊμού (!) μέσα σε ένα οπλικό σύστημα που κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ!

Η πηγή είπε στο  New Scientist πως το τσιπ προέρχονταν από πιστοποιημένο κατασκευαστή και μια εταιρία κατασκευής κάπου που πλέον δεν υπάρχει!

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό βέβαια. Πρόσφατα μια κυρία από τη Φλόριντα παραδέχτηκε την ενοχή της για πώληση  πλαστών ηλεκτρονικών τσιπ αξίας $16 εκατομμυρίων στο Αμερικανικό Ναυτικό και την πολυεθνική BAE Systems.

Είναι πολλά τα λεφτά…