Ο σχεδιαστής Tamir Addadi παρουσιάζει όχι ένα σχέδιο ‘επί χάρτου’ αλλά ένα πραγματικό project. Είναι ένα σύμπλεγμα από γραφεία. καταστήματα, κήπους που κατασκευάζεται όχι σε μια αναπτυγμένη χώρα αλλά στο Ναιρόμπι της Κένυα. Και γι’αυτό έχει την αξία της η παρουσίαση…

Σε έναν πολύβουο δρόμο στην αφρικανική πόλη το κτίριο έχει κήπους γύρω, υπόγειο πάρκινγκ, καταστήματα και καφέ στο ισόγειο, όπως και γραφεία στους ανώτερους.

Το κτίριο έχει χτιστεί σε ένα σύστημα “open book”. Για το μάξιμουμ της ευελιξίας κάθε χρήστης διαλέγει τον δικό του χώρο από μια επιλογή χρωμάτων, τμημάτων και υλικών. Καθώς νέα γραφεία προστίθενται, αλλάζει η πρόσοψη του κτιρίου ενώ φωτίζονται και οι κήποι.

Ο περιβάλλον χώρος είναι προέκταση των γραφείων και λειτουργούν ως μέρη για ξεκούραση στον ήλιο, ενώ, φυσικά το ασύρματο internet διατρέχει το κτίριο ώστε να γίνονται συναντήσεις. Φυσικά κήποι στις ταράτσες με δικιά τους κουζίνα και χώρο αναψυχής λειτουργούν για τους κατοίκους αλλά και τους εργαζόμενους.

Επειδή είναι τόσο πολύπλοκο το όλο συγκρότημα είναι και εντελώς ανοιχτό προς τις οδούς και τις γύρω περιοχές. Έτσι ‘προσκαλούνται’ οι διερχόμενοι να χρησιμοποιήσουν τους χώρους για δράσεις, ψώνια, συνεργασίες ή απλά ένα δροσερό ποτό. Επιπλέον για την ασφάλεια (το Nairobi είναι περιοχή υψηλής εγκληματικότητας) το κτίριο είναι ακριβώς αυτό που θα πρέπει να αποφύγουν οι εγκληματίες: μια ανοιχτή περιοχή από τη φύση της είναι χώρος που βλέπουν πολλά μάτια…

Τέλος για την κατασκευή έχουμε χρήση τεχνολογίας και υλικών που βρίσκονται τοπικά – θα κοστίσει λιγότερο από ένα τυπικό κτίριο του ίδιου μεγέθους στον δυτικό κόσμο.

Λεπτομέρειες

Τοποθεσία: Ngong Road, Nairobi, Κένυα
Αρχιτεκτονική και διαμόρφωση χώρου: Tamir Addadi, Raphael Cohen
Πελάτης: Jericho Developments
Χώρος: 6068 τ.μ
Κόστος κατασκευής: $10,000,000
Rendering: D4
Video animation: Tamir Addadi Architecture

Σχεδιαστής: Tamir Addadi