Καθώς οι συμβατικές φωτοβολταϊκές κυψέλες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια κατευθείαν από τον ήλιο, η ενέργεια που παράγουν πρέπει όμως είτε να χρησιμοποιηθεί είτε να αποθηκευτεί. Αυτό γίνεται σε μπαταρίες ή με τη μορφή καυσίμων που λειτουργούν ως αποθηκευτικό μέσο για την ενέργεια.

Τώρα Αμερικανοί και Ελβετοί ερευνητές έχουν αναπτύξει μια πρωτότυπη συσκευή που μετατρέπει απευθείας τις ακτίνες του ήλιου σε καύσιμε που μπορούν να αποθηκευτούν, επιτρέποντας στην ενέργεια να χρησιμοποιηθεί τη νύχτα ή να μεταφερθεί όπου είναι αναγκαίο.

Σε άρθρο του το BBC αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική εφημερίδα Science και περιγράφει μια πρωτότυπη συσκευή που μετατρέπει την ενέργεια του ήλιο σε οξείδιο του δημητρίου. Το συγκεκριμένο υλικό είναι υγροσκοπικό (σημαίνει πως ελκύει και κατακρατά μόρια του νερού από το περιβάλλον που βρίσκεται γύρω του) και επιπλέον απορροφά μικρή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Καθώς το φως ήλιου επιδρά στο συγκεκριμένο υλικό, θερμοχημικά διασπά το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα προωθείται σε ένα κύλινδρο όπου παράγεται μονοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο. Στη συνέχεια γίνεται η μετατροπή σε υγρό καύσιμο…

Το βασικό υλικό περιγράφεται ως το “σπάνιο μέταλλο που είναι σε περισσότερη αφθονία στον πλανήτη” ενώ εκείνοι που αναπτύσσουν την συσκευή στο Ιντστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.

Αν και σήμερα το πρωτότυπο δεν είναι και πολύ αποδοτικό και το μόλις 0.7 με 0.8% της ηλιακής ενέργειας μετατρέπεται σε καύσιμο με το συσκευή – το υπόλοιπο χάνεται στα τοιχώματα της κατασκευής, προφανώς το 19% της απόδοσης στο οποίο στοχεύουν οι ερευνητές είναι ένα σημαντικό στόχος για την ανθρωπότητα…