Όταν οι Σέρβοι κατέρριψαν το αμερικανικό μαχητικό stealth το 1999 οι περισσότεροι πίστευαν πως τα τμήματα του αεροσκάφους μεταφέρθηκαν στη Ρωσία. Τώρα φως στην σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας δίνει δημοσίευμα που λέει πως οι Σέρβοι έστειλαν τα τμήματα στην Κίνα που τον περασμένο μήνα αποκάλυψε δική της εκδοχή μαχητικού επόμενης γενιάς.

Προφανώς το Chengdu J-20 έχει ομοιότητες με το αμερικανικό F-117 Nighthawk που καταρρίφθηκε – αρκετοί λένε με ‘αρωγή’ ρωσικής τεγνογνωσίας – κατά τη διάρκεια των εναέριων βομβαρδισμών της χώρας από το NATO στον πόλεμο του Κοσόβου. Η κατάρριψη είχε γίνει με Σοβιετικό πύραυλο εδάφους-αέρος SA-3. Πράκτορες της Κίνας ταξίδεψαν στη περιοχή όπου διαλύθηκε το F-117 και αγόραζαν τμήματα από τους γεωργούς της περιοχής!

Ο ναύαρχος Davor Domazet-Loso, αρχηγός των Κροατικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσόβου είπε στην Daily Mail πως οι Κινέζοι χρησιμοποιήσαν εκείνα τα υλικά για αν αποκτήσουν εξελιγμένες γνώσεις πάνω στις τεχνολογίες stealth και να τις αντιγράψουν.” – διαδικασία που ονομάζεται reverse-engineering.

Μπορεί να χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να εξελιχθεί η διαδικασία αλλά αυτό είναι σύνηθες…

Σημ: Το F-117 πάντως είναι αεροσκάφος που ενσωματώνει τεχνολογίες απόκρυψης (stealth) πρώτης γενιάς. Στην 2η ανήκει το βομβαρδιστικό B-2 των αμερικανών και στην 3η τα F-22 και F-35 JSF…