Είναι η μεγαλύτερη εξέλιξη για την επιστημονική κοινότητα – ή καλύτερα ‘αναστάτωση…- από τότε που αποφασίστηκε πως ο Πλούτωνας δεν είναι πλέον πλανήτης. Δέκα στοιχεί θα δούνε τα ατομικά τους βάρη να αλλάζουν στον περιοδικό πίνακα…

Με τα νέα, τα τεράστια πόστερ που φιλοξενούνται σε κάθε σχολική τάξη από τα βάθη της Κινεζικής υπαίθρου μέχρι τα posh λύκεια του Beverly Hills, αλλά και εκείνες οι τελευταίες σελίδες στα σχολικά εγχειρίδια θα θεωρούνται παλιά και ξεπερασμένα…

Η λόγος για την αλλαγή είναι πως τα ατομικά βάρη δεν είναι πάντα τόσο συμπαγή όσο νομίζει ένας… ήρεμος μαθητής Χημείας στο γυμνάσιο. Αυτά μας λέει το Πανεπιστήμιο του Calgary που έκανε την ανακοίνωση, και ο Οργανισμός International Union of Pure and Applied Chemistry’s Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights, που επιβλέπει τέτοια ζητήματα βάρους.

Μερικά στοιχεία έχουν περισσότερα από ένα σταθερά ισότοπα κάτι που σημαίνει πως εμφανίζονται στη φύση με περισσότερα από ένα βάρη αν ζυγιστούν. Σε πρόσφατη δήλωση του ο Οργανισμός λέει για παράδειγμα πως το θείο που τυπικά ζυγίζεται με ατομικό βάρος 32.065 μπορεί να στην πραγματικότητα να ζυγίζει σε κλίμακα από 32.059 έως 32.076, ανάλογα με το που θα βρεθεί.

Σαν αποτέλεσμα ο Πίνακες των Σταθερών Ατομικών Βαρών θα δείξει μια σειρά από βάρη — αντί για ένα σταθερό ατομικό βάρος για το υδρογόνο, το λίθιο, τον άνθρκα, το πυρίτιο, το θάλιο, το θείο και το οξυγόνο μεταξύ άλλων.

While this change will make the periodic table a more accurate reflection of how elements exist in nature, it could make teaching basic chemistry a little more complicated.

Η αλλαγή έχει πολλές επιρροές και για παράδειγμα στην εκπαίδευση όπως λέει ο κύριος Fabienne Meyers, διευθυντής του IUPAC: “αν και η αλλαγή προσφέρει σημαντικά οφέλη για την κατανόηση της Χημείας, μπορεί κανείς να φανταστεί την πρόκληση για εκπαιδευτικούς και μαθητές που θα πρέπει να επιλέγουν μια αξία από μια γκάμα όταν κάνουν χημικούς υπολογισμούς,” σχολιάζει.

Δεν… χορταίνεις να βλέπεις αλλαγές στον 21ο αιώνα…