Επίδειξη δύναμης…

Σε κάθε επίπεδο επιδεικνύει τη δύναμη της η Κίνα τα τελευταία χρόνια και ειδικά με την Παγκόσμια Έκθεση της Σαγκάη αλλά και τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, φάνηκε πως θέλει συνέχεια να… ‘τεντώνει’ τους ‘μυς’ της.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το εικονιζόμενο. Η κατασκευή ενός βιομηχανικού κτιρίου που έγινε στην πόλη Changsha στην επαρχία Hunan πριν λίγους μήνες.

Η εταιρία China Broad Group έκανε… φιγούρα με την τεχνολογία ανέγερσης κτιρίων της και έστησε ένα 15όροφο ξενοδοχείο – Ark Hotel, σε λιγότερο από έξι ημέρες. Με μια ομάδα 200 ανθρώπων ο σκελετός δε στήθηκε σε 46.5 ώρες ενώ επικαλύψεις και εσωτερικές δομές παραδόθηκαν με το ΄κλειδί στο χέρι’ σε 90 ημέρες.

Το Ark Hotel χρησιμοποίησε το 1/6 των υλικών που θέλει ένα παρόμοιο κτίριο κανονικά με μείωση κόστους κατά 20% ενώ μπορεί να αντέξει σεισμικές δονήσεις μέχρι και 9 Ρίχτερ. Επιπλέον είναι 5 φορές πιο οικονομικό σε κατανάλωση από ένα συμβατικό κτίριο με τριπλά παράθυρα, εξωτερικά σκίαστρα, ισχυρή θερμομόνωση και LED φωτισμό. Το σχέδιο είναι να κατασκευαστούν 15 παρόμοια συστήματα στην Κίνα και 30 σε άλλες χώρες.

Για να είμαστε βέβαια καθόλα… ‘τίμιοι’ πρέπει να πούμε πως τα θεμέλια και οι υπόγειες υποδομές είχαν ολοκληρωθεί πριν αρχίσει να μετρά το χρονόμετρο…