Την ανακοίνωση έκαναν οι άνθρωποι της Sony αργά την Πέμπτη όταν μίλησαν για την ολοκλήρωση της εξέλιξης ενός μικρού, με ανάλυση 17.7 megapixel αισθητήρα κάμερας που θα μπορεί να ξεπεράσει πολλά από τα προβλήματα που δημιουργεί η υπάρχουσα τεχνολογία και μειώνει τις επιδόσεις.

Η νέα τεχνική όπως περιγράφεται από το Nikkei, μπορεί να αναλύσει πολλαπλές εισόδους pixel παράλληλα και χρειάζεται 75% λιγότερο χρόνο για να παράγει την τελική εικόνα. Με τα 34.8Gbps του bandwidth, είναι περίπου πέντε φορές ταχύτερη από μια τυπική κάμερα τηλεφώνου και μπορεί να διαχειριστεί πολλαπλές φωτογραφίες (burst photography) ή υψηλής ποιότητας βίντεο κάτι που πριν δεν ήταν επιλογή.

Ταχύτητα που βάζει σε δοκιμασία επεξεργαστή, μνήμη και μπαταρία…

Ο βασισμένος σε τεχνολογία CMOS Exmor αισθητήρας μπορεί να βιντεοσκοπεί στο μάξιμουμ της ανάλυσης με ταχύτητα 120 καρέ/δευτ (!) αν ο επεξεργαστής που θα έχει η συσκευή και ο αποθηκευτικός χώρος θα μπορεί να διαχειριστεί τις λήψεις – πιθανή επιλογή η λήψη σε χαμηλότερη της μέγιστης ανάλυση με την υψηλή ταχύτητα ή το αντίστροφο. Επιπλέον μια νέα εσωτερική σχεδίαση όπως αναφέρει η ανακοίνωση, αποτρέπει τη χρήση μεγάλης ποσότητας ενέργειας στην μεγάλη ταχύτητα που θα οδηγούσε και την… μπαταρία στο να στεγνώσει.

Η Sony δεν έδωσε ακριβή χρόνο για το πότε θα τοποθετηθεί ο νέος αισθητήρας σε μηχανήματα παραγωγής αλλά θα τον δούμε σε κινητά και τις κόμπακτ Cybershot μηχανές.

Αυτή τη στιγμή και με τη μεγάλη ζήτηση των Exmor αισθητήρων όπως και τον εφοδιασμό με αισθητήρες εταιριών όπως η Nikon η εταιρία έχει κορυφαία θέση στον κόσμο στον τομέα ενώ όπως φημολογείται υπάρχει και το ενδεχόμενο να παρέχει στην Apple αισθητήρες για το iPhone 5 – εκεί πιθανότατα θα έχουμε 8 megapixel αισθητήρα…

ΣΗΜ: την είδηση αυτή μετέφερε την περασμένη Τετάρτη ο αναλυτής της εταιρίας Baird, κος Tristan Gerra που είπε πως ο προγραμματιζόμενος 8 megapixel αισθητήρας της OmniVision με κωδικό OV8820, “μπορεί να μην είναι έτοιμος” για λανσάρισμα στα μέσα του καλοκαιριού και ίσως χρειαστεί να αναλάβει η Sony για τα πρώτα πέντε κύματα παραγγελιών.

Πιθανότατα μιλάμε για την τεχνολογία που χρησιμοποιεί και το ‘φρέσκο’ Xperia Pro – οπίσθιου φωτισμού, CMOS τεχνολογίας αισθητήρας.