Οι φτωχογειτονιές του μυθικού Rio de Janeiro, οι διαβόητες favelas είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά αλλά και συνάμα επικίνδυνα σημεία της γης…

Σκαρφαλωμένες πάνω στους λόφους της πόλης είναι ένας λαβύρινθος. Δεν μπαίνεις. Και αν μπεις το να φτάσεις από το σημείο A στο σημείο B είναι άθλος μέσα από ένα ατελείωτο zig zagg που περιλαμβάνει σκάλες, δρομάκια, αναστροφές. Η ‘δημόσια συγκοινωνία’ δεν έχει χώρο πουθενά. Εκτός από… την 3η διάσταση: τον ουρανό!

Αυτό θα επιχειρήσει να πετύχει το πιο νέο σύστημα ΜΜΜ στο Rio, ένα σύστημα μιας γραμμής με έξι σταθμούς που θα θα περνά πάνω από τις favelas και συγκεκριμένα τμήμα τους με τον ονομασία Complexo do Alemão μέσα στον μήνα. Η κυβέρνηση λέει πως 152 γόνδολες του τελεφερίκ θα μεταφέρουν μέχρι και 30.000 άτομα την ημέρα σε μια διαδρομή περίπου 3 χιλιομέτρων: μιάμιση ώρα πεζοπορία και ταλαιπωρία θα μετατραπεί σε 16 λεπτά βόλτα στον αέρα.

Με κόστος $74 εκατομμύρια είναι μια κατασκευή που δεν είναι παράλογα ακριβή αλλά όπως λέει το Wired, ήδη Medellín και Caracas έχουν κατασκευάσει για περιοχές άλλα τελεφερίκ. Ο Jorge Mario Jáuregui, ο αρχιτέκτονας πίσω από το σύστημα του Rio, λέει πως το σύστημα έχει χρηστική και συμβολική αξία: “χρηστική για τη σύνδεση που ετοιμάζεται και συμβολική επειδή κάνει ένα ανεπίσημο μέρος της πόλης, επίσημο.”

Βέβαια για τις favelas – όπου δεν υπάρχει καν τρεχούμενο νερό ή αποχέτευση, και οι μάχες αστυνομίας και συμμοριών σκοτώνουν δεκάδες κάθε χρόνο, ίσως το τελεφερίκ να μην είναι και η πρώτη προτεραιότητα.

Από την άλλη ίσως κάποιες φορές να πρέπει να τρέξεις πριν περπατήσεις…

Άλλωστε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2014 και οι Ολυμπιακοί του 2016 ίσως οδηγήσουν στην καθιέρωση των Favelas σαν ‘αξιοθέατο’…