Καλώς να ορίσουμε την άφιξη του νέου φορμά ήχου.. Αυτή τη φορά η DTS διάλεξε να κάνει την εφαρμογή στο υψηλής ευκρίνειας, μη απωλεστικό (lossless) soundtrack του This Is Spinal Tap μόλις το κλασικό αυτό έργο έφτασε σε Blu-ray: η εταιρία που ειδικεύεται στον ήχο ανέβασε τη… όριο στα 11 κανάλια!

Το μοναδικό αυτό ηχητικό… show το είδαμε στην φετινή έκθεση Consumer Electronics Show (CES), και συγκεκριμένα στο περίπτερο της DTS.

Ξεχάστε λοιπόν τα… ταπεινά 7.1 – ή ακόμη και 9.1 συστήματα ήχου, ο χώρος της DTS είχε ήχο 11.1 καναλιών. Όπως και με την αντίπαλη Dolby Laboratories’ και το σύστημα ProLogic IIz, τεχνολογία που μπήκε σε χρήση το 2009 και προσθέτει “ηχεία ύψους” πάνω από τα μπροστινά κανάλια, η DTS αποκάλυψε το “Neo:X” φόρμα στο Las Vegas…

Ναι… και άλλα ηχεία!

Ήδη ο surround ήχος του κλασικού 5.1 – μπροστινά, κεντρικό, δύο πίσω και subwoofer – χρειάστηκε να έρθει το DVD και τα συστήματα “όλα σε ένα” για να τον… χωνέψουν τα νοικοκυριά, τώρα και 11!

Ο λόγος που είναι αυτό εφικτό είναι το Blu-ray, αφού με το μπλε δισκάκι κάποιοι ήδη άρχισαν να πηγαίνουν στο 7.1 για να χαρούν τις μπάντες DTS-HD Master Audio και Dolby TrueHD. Τώρα με την 3D τεχνολογία εικόνας, οι κατασκευαστές σκέφτονται τρόπους να παράγουν πιο έντονο συναίσθημα ‘βύθισης’ στην εμπειρία αφού ο ήχος όπως όλοι λένε, είναι το 50% του κινηματογράφου…

Όπως λέει ο κύριο Geir Skaaden, της DTS, “το Neo:X σχεδιάστηκε ώστε να γεννιέται περισσότερο ”ύψος” από το κλασικό 7.1 surround ήχο. Τώρα βέβαια όταν είναι ήδη δύσκολο να βρεις Blu-ray δισκάκια με κανονικό 7.1 soundtracks, το πόσο γρήγορα θα δούμε 9.1 ή και 11.1 ήχο, είναι σχετικό οπότε το Neo:X αναλαμβάνει να πάρει ήχο 2.0/5.1/6.1/7.1 και να τον μετατρέψει με έναν απλό αλγόριθμό σε 9.1/11.1.

Αρκεί να μην σε χωρίσει – που είναι και το πιθανότερο με 12 ηχεία στο σαλόνι… 🙂