Πληγωμένη η αλυσίδα κατασκευής. Ο τραγικός σεισμός της περασμένης εβδομάδας στις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας αναμένεται να έχει μια διαρκή επίδραση στην παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής με αποτέλεσμα τις υψηλότερες τιμές…

Όπως λέει το Reuters, δεκάδες Ιάπωνες κατασκευαστές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη ζημιά και πολλά εργοστάσια είναι ακόμη εκτός λειτουργίας. Ενώ η ζημιά που προκλήθηκε σε πολλά εργοστάσια φαίνεται να είναι επιφανειακή, τα λεγόμενα clean rooms και άλλες εγκαταστάστεις υψηλής τεχνολογίας απλά δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν τέτοια βίαια γεγονότα. Εκτός από τη ζημιά που έχουν υποστεί οι ίδιες οι εταιρίες, ο σεισμός έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές της χώρας, δρόμους και σιδηροδρόμους αλλά και το δίκτυο ενέργειας.

Η iSuppli πιστεύει πως τα αποτελέσματα του σεισμού θα έχουν επίδραση για μήνες στην αγορά, ειδικά με τις αγορές μνημών NAND και DRAM να επηρεάζονται. Αν και υπάρχουν λίγες αναφορές για πραγματική ζημιά, η iSuppli πιστεύει πως η διακοπή που προκλήθηκε από τη ζημιά στις υποδομές θα ‘δώσει’ αυξήσεις σε τιμές και θα πληγώσει για κάποιο διάστημα την διαδικασία τροφοδοσίας της αγοράς. Ακόμη και δύο εβδομάδες με προβλήματα θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα μέχρι και το 3ο τρίμηνο.

Στην Ιαπωνία βρίσκονται το ένα πέμπτο όλων των εργοστασίων του κόσμου για ημιαγωγούς με το 40% των μνημών του πλανήτη να παράγονται εκεί.

Περισσότερα εδώ.