Ο θρύλος της παγκόσμια κατασκοπείας, το αεροσκάφος που κόντεψε να φέρει τον πλανήτη σε… πυρηνικό πόλεμο θα βοηθήσει την Ιαπωνία σε ένα συμβάν όπου κεντρικό ρόλο έχει… πυρηνικό εργοστάσιο!

Ανάμεσα στα μέσα που θα αποστείλει σε βοήθεια η Αμερική είναι λοιπόν και το παλαίμαχο αεροσκάφος αναγνώρισης από μεγάλο υψόμετρο, το ‘μυθικό’ U-2, αεροσκάφος παντός-καιρού και αναγνώρισης που θα χρησιμοποιείται για να λαμβάνει εικόνες υψηλής ευκρίνειας, εικόνες ευρείας περιοχής για να βοηθήσει τους Ιάπωνες να αναγνωρίζουν τα σημεία και την έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι.

Τα αεροσκάφη U-2 από το 5ο Σμήνος Αναγνώρισης θα χρησιμοποιούνται μαζί με το μη-επανδρωμένο σκάφος RQ-4 Global Hawk της 9ης Ομάδας Αναγνώρισης 3 από την αεροπορική βάση Anderson στην περιοχή του Guam. Τα αεροσκάφη θα συλλαμβάνουν εικόνα με μια ειδική οπτική κάμερα (optical bar camera) που, σε αντίθεση με τις σημερινές κάμερες χρησιμοποιεί φιλμ. Η κάμερα η ίδια έχει βάρος 136 κιλά ενώ το… φιλμ (το θυμάστε;) με μήκος 3.200 μέτρα έχει βάρος 54 κιλά. Μόλις προσγειωθεί το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στην αεροπορική βάση Beale AFB στην Καλιφόρνια για να αναλυθεί από ειδικούς.

Όπως σχολιάζει ο Σμηναγός Spencer Thomas, διοικητής του 5ου Σμήνους, είναι κάτι σαν “…ακτίνες Χ μετά από έναν τραυματισμό.”

Μόλις θα έχουν ενημέρωση θα χρειαστούν 12 ώρες για τον σχεδιασμό και την ετοιμασία πριν την απογείωση. Καθώς το U-2 πετά στα 70.000 πόδια, ο πιλότος θα πρέπει να φορά στολή όπως και των αστροναυτών.
Απίστευτος συμβολισμός πάντως…