Τα εργοστάσια ηλεκτρονικών και πληροφορικής έχουν πληγεί όπως είπαμε σημαντικά από τον σεισμό των 9.0 στην Ιαπωνία. Κάποια που έχουν δική τους παραγωγή ρεύματος θα ‘χτυπηθούν’ από τις διαταραχές στην παραγωγή εξαρτημάτων άλλων εταιριών…

Εκτός από τις εταιρίες που έχουμε αναφέρει προβλήματα έχουν και οι Panasonic, Toshiba και Fujitsu ενώ και οι Nokia και Sony Ericsson εξετάζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν από την μειωμένη ή σταματημένη παραγωγή. Ξένες εταιρίες με εργοστάσια κοντά στο επίκεντρο περιλαμβάνουν και την εταιρία Freescale Semiconductor, που φτιάχνει μικροελεγκτές στο εργοστάσιο της στο Sendai. Το εργοστάσιο έχει εκκενωθεί και δεν έχει ρεύμα.

Αυξημένο αναμένεται να είναι το κόστος των smartphones, των tablets και άλλων καταναλωτικών ειδών ενώ πρόβλημα παραμένουν και οι επικοινωνίες με δύο τμήματα ενός γιγαντιαίου καλωδίου, του EAC της Pacnet που συνδέει την Ιαπωνία και την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Το σύστημα Pacific Crossing είναι επίσης εκτός.

Εν τω μεταξύ και εργοστάσια που παράγουν μνήμες στην περιοχή Sendai έχουν επηρεαστεί αλλά μέχρι σήμερα είναι νωρίς να αξιολογηθούν οι ζημιές.

Στο σοβαρό ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές των μνημών NAND και DRAM αναφέρθηκε και ο Jim Handy αναλυτής της Objective Analysis στις ΗΠΑ που σχολίασε πως δεν χρειάζεται μεγάλη μείωση στην παραγωγή για να αυξηθούν δραματικά οι τιμές. Η Objective Analysis αναμένει μεγάλες διαφορές στις τιμές και βραχυπρόθεσμες ελλείψεις από τον σεισμό με δύο βασικές μονάδες DRAM των Toshiba και Fujitsu να έχουν επηρεαστεί.

Τέλος ένα από τα εργοστάσια που έχουν επηρεαστεί ανήκει στην Sony Shiraishi Semiconductor, που κατασκευάζει λέιζερ ημιαγωγών για Blu-ray players.

Η Ιαπωνία όμως επηρεάζει και τις tv αφού εκεί κατασκευάζονται Japan γυαλιά για LCD, φίλτρα χρώματος, polarisers, λάμπες και LEDs. Συνολικά σε πολλές κατηγορίες προϊόντων αναμένονται καθυστερήσεις δύο μηνών…