Η μυθική Ατλαντίδα… Μια πόλη θρύλων που αν βασιστούμε στο Hollywood έχει ανακαλυφθεί πολλές φορές. Αν είναι αλήθεια τα όσα γράφει ο Πλάτωνας και λένε οι ερευνητές ίσως έχει ανακαλυφθεί κάτω από λασπωμένες επιφάνειες στην Νότια Ισπανία, θύμα ενός καταστροφικού τσουνάμι…

Είναι άπειρες οι τοποθεσίες που εικάζεται πως έχει ‘βυθιστεί’ η Ατλαντίδα. Το νησί έχει αναφερθεί από τον Πλάτωνα στο Τίμαιο και τον Κριτία. Τώρα ομάδα στην οποία ηγείται ο ερευνητής Richard Freund του Πανεπιστημίου του Hartford, πιστεύει πως βρήκε αποδείξεις πως στην νότια Ισπανία έχει βρεθεί η μυθική πόλη όπως λέει το Reuters.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες αναφορές, αυτό το εύρημα δείχνει πως έχει ως απόδειξη την παρουσία των “πόλεων μνήμης” στην Ισπανία που έχουν στηθεί με την ίδια εικόνα με την αυτή που αναφέρεται πως έχει η θρυλική πόλη. Η πεποίθηση είναι πως πρόσφυγες που κατευθύνονταν μετά το τσουνάμι στο εσωτερικό της χώρας, είναι θαμμένοι στο Εθνικό Πάρκο Donana στην περιοχή της Ανδαδουσίας.

Οι ανακαλύψεις έγιναν από τον Freund και την ομάδα του περιγράφονται και σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του National Geographic documentary, το “Finding Atlantis”. “Είναι ο πιο ιδανικός υποψήφιος που έχει βρεθεί ποτέ με τον μεγαλύτερο όγκο δεδομένων και αποδείξεων,” λέει ο Freund σε συνέντευξη στο CTNow.com.

Με χρήση ηλεκτρο-οπτικού εξοπλισμού που έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει κοιτάσματα πετρελαίου, η ερευνητική ομάδα έχει ανακαλύψει υπόγεια σχήματα που δείχνουν πως υπήρχε μια πόλη στην τοποθεσία στην Ισπανία. Στη συνέχεια ανασκαφές έφεραν στο φως πλήθος ενδείξεων όπως και αντικείμενα που οδηγούν στο 440 π.χ. Τα δείγματα βρέθηκαν σε σπηλιά 25 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και περιείχαν ακόμη και στρώμα μεθανίου που κατά τον Freund είναι σημαντικά.

“Το να βρεις ένα στρώμα από μεθάνιο είναι ένα σημαντικό σημάδι μιας κοινωνίας που καταστράφηκε με μια εξέλιξη. Ήταν στο μέσο του πουθενά και δεν υπήρχε πουθενά αλλού στην περιοχή στρώμα μεθανίου παρά εκεί που δουλεύαμε,” λέει ο επιστήμονας.

Αν πάντως υπάρξει επιπλέον επιβεβαίωση δεν είναι μόνο πως θα έχουμε μια πιθανή τοποθεσία αλλά και την βεβαιότητα μετά από… σενάρια επί σεναρίων, πως η Ατλαντίδα υπήρξε πραγματικά…