Αφαιρέστε την μπαταρία από τον φορητό σας. Θα καταλάβετε αν δεν το έχετε… εξερευνήσει ποτέ πως είναι ακόμη εν έτη 2011 μεγάλο μέρος του βάρους. Ελάχιστες εξελίξεις έχουν έρθει εδώ και αξίζουν εύγε σε όσους το… παλεύουν για εμάς!

Αν λοιπόν όλοι εμείς έχουμε ένα βασικό πρόβλημα για την υγεία του σώματος μας και την στάση του σώματος μπορείτε να φανταστείτε τι προβλήματα μπορεί να έχουν οι πεζικάριοι τη σύγχρονη εποχή. Πρέπει να κουβαλάει μαζί του πηγές ενέργειας για τα όπλα αλλά και για συσκευές όπως όπλα, ραδιόφωνα, εξοπλισμό GPS και για να μην μιλήσουμε για να νέα μέσα όπως στρατιωτικά smartphones κ.ο.κ.

Όλα αυτά όλη την ώρα και σε συχνά πολύ αντίξοες συνθήκες. Προσπάθειες να μειωθεί το βάρος στα 45 με 70 κιλά, που είναι το τυπικό βάρος που κουβαλούν οι στρατιώτες υπάρχουν και εστιάζονται σε κυψέλες καυσίμου, μπαταρίες ιόντων λιθίου που θα είναι ραμμένες στα ρούχα, μέχρι και αυτόνομα ‘μουλάρια’ ρομπότ

Σειρά Βρετανών ερευνητών να προσθέσουν τι ιδέες τους που αφορούν θερμοηλεκτρικά και ηλιακά συστήματα συστήματα που μπορείς να φορέσεις. Το πρόγραμμα Solar Soldier έχει ξεκινήσει με την ηγεσία του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια του Loughborough, του Strathclyde, Leeds, Reading και του Brunel.

Η ιδέα είναι λογική: τις ώρες της ημέρας συμπαγείς και ανθεκτικές φωτοβολταϊκές κυψέλες θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, ενώ τη νύχτα θα κάνουν το ίδιο αφού θα συλλέγουν την πιο… in πηγή ενέργειας πλέον, τη θερμότητα του σώματος! Όπως και με τα συστήματα ιόντων-λιθίου που αναφέραμε, είναι εφικτό και τα δύο συστήματα να ‘ραφτούν’ πάνω στις στρατιωτικές στολές. Η ενέργεια που συλλεχθεί είτε θα χρησιμοποιείται κατευθείαν για να έχουν ενέργεια τα συστήματα που είπαμε πως κουβαλά ο G.I είτε θα αποθηκεύονται.

Με την ολοκλήρωση του συστήματος ελπίζεται πως το βάρος ενός τέτοιου συστήματος θα μειωθεί έως και 50%. Αν δουλέψει όπως ελπίζεται θα επιτρέπει σε στρατεύματα να είναι περισσότερη ώρα μακριά από τις βάσεις τους και θα μειώσει τις ανάγκες για επαναφόρτιση μπαταριών. Οι ερευνητές πιστεύουν πως το θερμοηλεκτρικό σύστημα θα απορροφά ενέργεια από όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και έτσι επιπλέον οι στρατιώτες θα είναι και περισσότερο ‘αόρατοι’ από τον εξοπλισμό του εχθρού όπως τα κιάλια υπερύθρων.

“Στοχεύουμε να έχουμε ετοιμάσει το πρωτότυπο σύστημα σε δύο χρόνια,” είπε ο καθηγητής Duncan Gregory του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης που σχολίασε πως η τεχνολογία θα αναμένεται να προσαρομοστεί και για διάφορες άλλες χρήσεις. Μια πιθανότητα είναι εφαρμογές όπως η τροφοδοσία δορυφόρων, η άλλη η μεταφορά φαρμακευτικών προϊόντων σε περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές ή ακόμη και η τροφοδοσία με φρέσκα τρόφιμα σε περιοχές με οικονομικές ή κλιματολογικές δυσκολίες.

Η χρηματοδότηση του Solar Soldier δίνεται από το ειδικό Συμβούλιο Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) της Βρετανίας με υποστήριξη από το ειδικό εργαστήριο Defence Science and Technology Laboratory (Dstl) και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2011.