Σε πλήρη εξέλιξη οι προσπάθειες των Ιαπώνων να φέρουν σε κανονική ροή τις βασικές υπηρεσίες στις περιοχές που επλήγησαν αλλά ήδη στο τμήμα τεχνολογίας της παγκόσμια οικονομίας συνεχίζονται οι εκτιμήσεις. Οι κατασκευαστές τηλεοράσεων και οθονών κάθε τύπου προβλέπουν τεράστιες δυσκολίες βραχυπρόθεσμα και στα panel για της τηλεοράσεις. Οι κατασκευαστές μπορεί να είναι και σε άλλες χώρες αλλά θα έχουν έλλειψη σε υλικά. Προβλέπεται αύξηση στις τιμές των προσωπικών υπολογιστών ή και των κινητών τηλεφώνων λόγω της παύσης ή επιβράδυνσης της κατασκευής υλικών.

Ο σεισμός των 9.0 Ρίχτερ όπως αναφέρουν οι ειδικοί δημοσιογράφοι έχει δημιουργήσει πολλές εμπλοκές στις εταιρίες Hitachi Chemical και Sony Chemical, που παρέχουν το 80 με 90% των προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην συναρμολόγηση πλακετών, ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και γυάλινων panels, λέει ο κύριος Sebastian Ho, αναλυτής με την Yuanta Investment Consulting στην Taipei.

Οι βασικοί κατασκευαστές panel, ΑU Optronics, Chi Mei Innolux, LG Electronics και Samsung Electronics για την ώρα είναι ΠΙΘΑΝΟ να μπορούν να καλυφθούν για 40 ημέρες αλλά στη συνέχεια οι ελλείψεις θα είναι σημαντικές αν οι δύο ιαπωνικές εταιρίες δεν έχουν ξεκινήσει την παραγωγή τους ξανά.

Οι 4 αυτές εταιρίες κατασκευάζουν το 85% των panel σε όλο τον κόσμο.

Αν αντιμετωπίσουν ελλείψεις είναι πιθανό να ανεβάσουν τις τιμές πιέζοντας τους αγοραστέ panel να περάσουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή, είπε ο κος Ho, προσθέτοντας πως η Apple για παράδειγμα θα έχει καθυστερήσεις στις αποστολές προϊόντων.

Η Taiwan’s Wintek Corp., βασικός προμηθευτής της Apple σε οθόνες αφής είπε πως μέχρι στιγμής δεν έχει πρόβλημα αλλά είναι σε επιφυλακή για μείωση στις προμήθειες. Για προβλήματα σε LCD panel μίλησε και η iSuppli. Επιπλέον πρόβλημα υπάρχει και με ένα ακόμη ειδικό αλλά άκρως απαραίτητο εξάρτημα, τα φίλτρα πόλωσης που παράγει η Fuji Film, ενώ ακόμη δεν έχουν αξιολογηθεί οι ζημιές στα υπερ-ευαίσθητα εργοστάσια που παράγουν κυκλώματα με την πρώτη ‘ύλη’ από όπου ‘κόβονται’ κυκλώματα – wafers, για όλες τις μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας στην Ιαπωνία και όχι μόνο.