Έχουμε πλέον περισσότερες λεπτομέρειες για το πως θα πληρώνει κανείς την ηλεκτρονική ανάγνωση των New York Times. Μια σημαντική εξέλιξη αφού είναι ένα δείγμα του ‘ψαξίματος’ που κάνουν τα Μέσα για το πως στην… ευχή θα χρεώνουν!

Μέχρι τα τέλη Μάρτη θα είναι σε λειτουργία το σύστημα με το οποίο που συνδρομητές δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν επιπλέον κάτι για να διαβάσουν online ή από mobile apps, τα link σε συγκεκριμένα θέματα από blogs ή άλλα site ειδήσεων δεν θα μπλοκάρονται, αλλά ένας… ‘φράχτης’ πληρωμής θα υψώνεται αν διαβάζεις περισσότερα από 20 θέματα τον μήνα. Λογικό και συνετό σαν σκέψη…

Από την άλλη το… παράλογο

Υπάρχει διαφορά από συσκευή σε συσκευή. Η χρέωση θα κοστίζει από $15 το μήνα για πρόσβαση στο site αλλά και iPhone, Android, ή άλλες smartphone apps. Στα iPad ή τα άλλα tablets, το κόστος ανεβαίνει στα $20 το μήνα ενώ αν θέλεις να επιλέγεις ανάμεσα σε Διαδίκτυο, κινητό ή tablet, το κόστος ανεβαίνει στα $35 το μήνα. Δεν περιλαμβάνονται οι συνδρομές σε ηλεκτρονικό βιβλίο – Kindle.

Με άλλα λόγια αν θα δίνεις $20 το μήνα για συνδρομή iPad και θέλεις να διαβάζει και σε κινητό θα πρέπει να πληρώνεις το πλήρες… κουστούμι δηλαδή +$15 το μήνα. Χμμμμ….

Το νέο μοντέλο συνδρομών θα λειτουργεί από τις 28 του μήνα και in-app subscriptions από άλλη iOS app θα βγουν στην αγορά στις 30 Ιουνίου. Η πρόσβαση σε άρθρα μέσω blog ή social media links δεν θα μετρά στα 20 δωρεάν άρθρα το μήνα.

Πειράματα. Με ενδιαφέρον…