Όλοι οι μάχες που δίνονται και θα δίνονται στο μέλλον θα είναι ηλεκτρονικές..

Αυτό το ξέρουμε και φαίνεται πως κινούνται όλο και πιο γρήγορα οι άνθρωποι του αμερικανικού Πενταγώνου. Οι πρώτοι που δοκιμάζουν και την προσωπική χρήση φορητών τεχνολογιών είναι οι αλεξιπτωτιστές της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας. Οι άνθρωποι της επίλεκτης αυτής μονάδας συμμετείχαν σε άσκηση στο Fort Bragg της Βόρειας Καρολίνα.

Οι στρατιώτες πειραματίστηκαν με ένα εργαλείο που δεν είναι και το πιο… φυσιολογικό για να έναν στρατιώτη. Είχαν στα χέρια τους ένα smartphone.

Ναι, τόσο γρήγορα και ενώ ήδη έχουμε δει την χρήση εφαρμογών και την εξέλιξη αξεσουάρ για τα κινητά αυτά. Όχι, δεν τους επέτρεψαν να… παίξουν με το Farmville αλλά έχουν στα χέρια τους custom κινητά που τρέχουν custom apps. Με αυτές τις εφαρμογές οι αλεξιπτωτιστές θα μπορούν να εισβάλουν σε έναν χώρο όπως το χωρίο-σκηνικό της άσκησης και να συντονιστούν για να αιχμαλωτίσουν έναν στόχο “υψηλής αξίας.”

Αν μάλιστα, όπως λένε οι διοργανωτές, κρίνουμε από το πώς πήγε η άσκηση, σύντομα θα smartphones σε κάθε πεδίο μάχης.

“Νίκη” του… Android!

Τα τηλέφωνα είναι βασισμένα σε Android πρωτότυπα με μεγάλη αντοχή, σχεδιασμένα ειδικά για το όλο project. Ήταν συνδεδεμένα με τους τακτικούς ασυρμάτους της εταιρίας ώστε να συνδυαστούν όλες οι τεχνολογίες. Δύο συγκεκριμένες two apps – η “Joint Battle Command-Platform”, ή JBC-P Handheld, και το “Tactical Ground Reporting”, ή TIGR Mobile.

Το JBC-P δείχνει έναν χάρτη που πεδίου μάχης με GPS για να δείχνει τις τοποθεσίες των ‘φίλιων’ δυνάμεων, των εχθρικών δυνάμεων, των κινδύνων στην τοπογραφία σε πραγματικό χρόνο. Το TIGR επιτρέπει σε στρατιώτες να στέλνουν φωτογραφίες, να βρίσκουν ιστορικές πληροφορίες για την επιχείρηση.

“Όταν είδα σήμερα με ενδιαφέρον την δυνατότητα λήψης φωτογραφιών από στόχους υψηλής αξίας και να τους δίνουν απευθείας σε επίπεδο τάγματος ή λόχου,” είπε ο Στρατηγός Peter Chiarelli, Προσωπάρχης του αμερικανικού Στρατού, “είδα την ικανότητα του στρατιώτη που είναι πληγωμένος να στείλει μια φωτογραφία της πληγής και να τη στείλει στους γιατρούς ώστε να μπορούν να βεβαιώσουν το πως θα τον φροντίσουν,” συμπλήρωσε.

Τα τηλέφωνα επέτρεψαν σε στρατιώτες να συντονίσουν τις κινήσεις τους πιο ομαλά χωρίς να χρειάζεται να.. φωνάζουν τις θέσεις τους ο ένας στον άλλον: “μπορώ απλά να βγάλω το τηλέφωνο μου και να το κοιτάξω,” είπε λοχίας Randy Fite που συμμετείχε στις δοκιμές.

Όσο για το πιο σημαντικό, το δίκτυο επικοινωνίας, χρησιμοποιήθηκε “WIN-T secure terrestrial network” που παρείχαν τα άλλα στρατιωτικά… gadget τα συστήματα HMS Manpack και Rifleman. Το WIN-T συνδέει επιπλέον σε ασφαλείς δορυφορικές επικοινωνίες για ταχύτερα… ανεβάσματα δεδομένων.

Τα ‘τακτικής μάχης’ smartphone είναι μέρος ενός project ευρύτερου που ονομάζεται Joint Program Executive Office for the Joint Tactical Radio System, ή JPEO JTRS, και του επίσης… εύκολου στην προφορά Program Executive Office Command, Control and Communications – Tactical, or PEO C3T.