Στην δύσκολη στιγμή της μάχης κυριαρχεί το χάος…

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι να αντιληφθεί κανείς από που έρχονται οι σφαίρες και αυτή, είναι μια ικανότητα που συνεπάγεται επιβίωση ή θάνατο. Το να δίδεται σε στρατιώτες την ‘παραπάνω΄δυνατότητα αυτή είναι κάτι που δοκιμάζουν τον τελευταίο καιρό που Αμερικανοί. Θα εξοπλίσουν τις δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν με τους πρώτους 13.000 ανιχνευτές πυροβολισμού. Το στρατιωτικό αυτό.. gadget έχει την ονομασία Individual Gunshot Detector (IGD) και ανιχνεύει τα ηχητικά κύματα που δημιουργούνται από τον εχθρικό πυροβολισμό ενώ ταυτόχρονα δείχνει την θέση και την απόσταση του εχθρού.

Το IGD, που κατασκευάζεται από την εταιρία QinetiQ North America, αποτελείται από τέσσερις ακουστικούς αισθητήρες που βρίσκονται σε ένα κουτί στον ώμο του στρατιώτη και συνδέεται με μια μικρή οθόνη που είναι συνδεδεμένη με την θωράκιση του σώματος και δείχνει την απόσταση και την κατεύθυνση των επερχόμενων πυρών. Το όλο σύστημα ζυγίζει μόλις 900 γραμμάρια.

Τους επόμενους 12 μήνες ο Στρατός θα παραδώσει μέχρι και 1.500 IGD το μήνα σε στρατιώτες με σχέδιο να γίνει στρατηγικά η χρήση τους σε διμοιρίες.

Στο μέλλον ο Αμερικανικός Στρατός σχεδιάζει να ενσωματώσει την τεχνολογία στα σχέδια Land Warrior και Nett Warrior τα συστήματα που έχουν σκοπό να συνδέσουν τους στρατιώτες σε ‘δίκτυα’. Το όλο σύστημα θα διαθέτει τεχνολογία GPS χαρτογράφησης και οθόνη στο κράνος ώστε να μπορεί να δίνει αίσθηση χώρου… ‘Ρόμποκοπ’ στους απλούς στρατιώτες.

Ο αμερικανικός Στρατός θα ξοδέψει $9.95 εκατομμύρια στο IGD με βάση την παραγγελία του 2008, όταν η συσκευή ήταν γνωστή ως “Soldier-Wearable Acoustic Targeting System (SWATS).

Ο πόλεμος στην ψηφιακή εποχή.