Οι Αμερικανοί Πεζοναύτες δεν θα πετάνε την έκδοση F-35B από τα Αμερικανικά αεροπλανοφόρα…

Παρά τα πλείστα προβλήματά του το πανάκριβο πρόγραμμα του μαχητικού που θα αντικαταστήσει τους περισσότερους τύπους μαχητικών στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες προχωρά. Έχει δε φτάσει σε σημείο να καθορίζονται πλέον και οι επιλογές σε τύπους και σε νούμερα για τους διάφορους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Έτσι το αμερικανικό Ναυτικό έδωσε λεπτομέρειες για το ποια και πόσα θα είναι τα 680 F-35 Lightning II μαχητικά που θα αποκτήσει και σε τι εκδόσεις. Το F-35 θα προσφέρεται σε συμβατική έκδοση, έκδοση για αεροπλανοφόρα και STOVL έκδοση. Το δε ναυτικό θα αποκτήσει την έκδοση για εκτόξευση από αεροπλανοφόρο (F-35C) και την STOVL – κάθετης απογείωσης/προσγείωσης, έκδοση του αεροσκάφους.

Το αμερικανικό Ναυτικό θα αγοράσει 260 F-35C αεροσκάφη, 80 θα είναι F-35C των πεζοναυτών και 340 θα είναι μαχητικά της έκδοσης F-35B STOVL. Τα F-35B είναι σήμερα τα αεροσκάφη με τα περισσότερα προβλήματα στις δοκιμές του F-35. Το αεροσκάφος έχει εκτελέσει πέντε πτήσεις και κάθετες προσγειώσεις με επιτυχία αλλά έχουν προκύψει πολλά προβλήματα με υποσυστήματα.

Οι δύο κλάδοι, το Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών έχουν υπογράψει μια συμφωνία μεταξύ κλάδων. Η συμφωνία επισημοποιεί την απόφαση να μην γίνει ποτέ χρήση των F-35B αεροσκαφών από αεροπλανοφόρα. Όλοι οι πιλότοι των Πεζοναυτών που θα επιχειρούν από σκάφη θα πετούν το F-35C. Το δε F-35B θα χρησιμοποιείται μόνο από το Σώμα των Πεζοναυτών από επίγειες βάσεις και αμφίβια σκάφη.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ακόμη το ότι τα F-35B και F-35C θα ‘συνυπηρετούν’ με τα F/A-18 E/F Super Hornet. Οι Πεζοναύτες θα έχουν δύο ακόμη σμήνη αεροσκαφών από ότι σήμερα που θα επιχειρούν πάνω από αεροπλανοφόρα: από τρεις πηγαίνουν σε πέντε.

Το Ναυτικό του μέλλοντος

Συνολικά το αμερικανικό Ναυτικό θα έχει δέκα αεροπλανοφόρα με 44 μαχητικά ανά πτέρυγα μάχης, οργανωμένα σε σμήνη των 10 με 12 αεροσκαφών. Το Ναυτικό θα έχει 35 σμήνη με F-18 Super Hornet ή F-35C και οι Πεζοναύτες θα έχουν πέντε σμήνη F-35C.

Τα δε αεροσκάφη των Πεζοναυτών F-35 θα αντικαταστήσουν όλα τα αεροσκάφη στα 19 σμήνη από οποία τα δώδεκα πετούν σήμερα 261 F/A-18 και τα επτά το μαχητικό Harrier: μέχρι το 2023 όλα αυτά τα αεροσκάφη θα έχουν αποσυρθεί…

Ταυτόχρονα δε στο μέλλον ένα ολοκαίνουργιο έκτης γενιάς αεροσκάφος θα χρησιμοποιηθεί ως αντικαταστάτης των Super Hornets. Μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα είναι με ή χωρίς πιλότο…