Από την ίδια εταιρία, την ειδικευμένη σε μεγάλα γιοτ Sauter, που δημιούργησε τα Super Nova και Ocean Empire LSV, άλλα ‘μεγαγιότ’ για κροίσους, έρχεται και το 78 μέτρων “Ark Angel LSV” (Life Support Vessel).

Το δημιούργημα της Sauter Carbon Offset Design δεν είναι απλά… τεράστιο αλλά ‘συλλαμβάνει’ ενέργεια από μια ποικιλία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να πετύχει μέχρι και 100% μείωση στην κατανάλωση καυσίμου και την έκλυση αερίων που συμβάλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Όταν χρησιμοποιεί τους τέσσερις 400 kW Daimler Bluetec Turbo Compound DD16 (…) ντίζελ κινητήρες, η Sauter ισχυρίζεται πως το ‘πράσινο’ megaγιοτ μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα 28 κόμβων ενώ μειώνεται η κατανάλωση και η εκπομπή ρύπων κατά 50%.

Η ανανεώσιμη ενέργεια παρέχεται από πολλαπλές πηγές όπως ένα σύστημα που παράγει ρεύμα από τους κραδασμούς – motion damping regeneration (MDR) system, ενώ συλλέγει και ενέργεια από τα κύματα! Συνολικά μπορεί να συλλέξει 100 kW έτσι ενώ υπάρχουν και φωτοβολταϊκά πάνελ σε πολλά σημεία. Ένα βοηθητικό σύστημα, το SkySail συλλαμβάνει και ενέργεια από τον άνεμο οπότε άλλα 300 με 400 kW συλλαμβάνονται από το ότι ο άνεμος χτυπάει τα… πανιά!

Τα συστήματα συνδυάζονται με ένα σύστημα που φορτίζει το uninterruptible power supply (UPS) του Ark Angel: 3.000 kWh μπαταρίες ιόντων-λιθίου για τις πέντε αστέρων ανέσεις που προσφέρει.

Όταν είναι είναι ασθενικές οι μπαταρίες του Ark Angel ενεργοποιεί τους ντίζελ 400 kW Daimler Bluetec Turbo Compound DD16 κινητήρες που η Sauter Design ισχυρίζεται πως προσφέρουν μείωση κατανάλωσης και ρύπων κατά 50%: η μείωση φτάνει το 85% όταν το σκάφος ταξιδεύει… ήρεμα με 14 κόμβους. Με 14 κόμβους η αυτονομία είναι 5.000 ναυτικά μίλια οπότε άνετα… χάνεσαι από προσώπου γης!

Συνολικά ο “Αρχάγγελος” (Ark Angel) θα κάνει οικονομία 4000 τόνους CO2 τον χρόνο όταν λειτουργεί με τα παραπάνω συστήματα ενώ μπορεί να ‘δώσει’ και 450 MWh σε μια ΔΕΗ όταν δεν ταξιδεύει!

Με αλουμινένια υπερκατασκευή και σκάφος από ανθρακονήματα και κέβλαρ μπορεί να φιλοξενήσει 18 καλεσμένους και 16 άτομα πλήρωμα…