Όπως έχουμε δει ήδη με τις προσπάθειες του Αμερικανικού Ναυτικού, οι ένοπλες δυνάμεις της μοναδικής υπερδύναμης προσπαθούν γίνουν πιο ecoλογικές…

Για την Πολεμική Αεροπορία ο στόχος είναι το 50% των καυσίμων που θα χρησιμοποιούν τα μαχητικά της να είναι βιοκαύσιμα μέχρι το 2016. Το πρόγραμμα δέχτηκε μια πολύ σημαντική ενίσχυση με την επιτυχή πτήση του υπερμαχητικού της F-22 Raptor. Την περασμένη Παρασκευή το F-22 πέτυχε ταχύτητα έως και Mach 1.5 με καυσίμου μείγμα 50/50 από συμβατικό καύσιμο με βάση το πετρέλαιο τύπου JP-8 (Jet Propellant 8) και βιοκαύσιμο από φυτό που ονομάζεται camelina. Η πτήση ήταν η ολοκλήρωση ενδελεχών δοκιμών με το καύσιμο στο έδαφος που είχαν γίνει πριν ώστε να βεβαιωθεί πως το Raptor δεν έχει προβλήματα με τα οπλικά του συστήματα.

Η δοκιμή αφορούσε δοκιμή εκκίνησης, λειτουργία και επιδόσεις σε διάφορα υψόμετρα και ταχύτητες. Στις δοκιμές το F-22 εκτέλεσε διάφορους ελιγμούς ακόμη και με μετακαυαστήρα σε ύψη έως και 40.000 πόδια και ταχύτητες έως και Mach 1.5.

Το πιο εξελιγμένο μαχητικό στον κόσμο θα πετάει με… μουστάδρα!

Το βιοκαύσιμο παράγεται από ένα φυτό που ονομάζεται camelina sativa, ουσιαστικά ένα είδος… μουστάρδας (!). Είναι μια καλλιέργεια που μεγαλώνει εξαιρετικά γρήγορα και μπορεί να επιβιώσει με ελάχιστο νερό και καθόλου λιπάσματα. Οι μελέτες με αυτό το φυτό δείχνουν πως καύσιμο για μαχητικά με βάση αυτό μειώνουν ακόμη και κατά 80% τους ρύπους. Επιπλέον είναι και… γεύμα (!) αφού τα παραπροϊόντα του φυτού έχουν εγκριθεί για να γίνουν ζωοτροφή από την αρμόδια αμερικανική επιτροπή – USDA.

Συνθετικό καύσιμο με βάση αυτό το φυτό έχει ήδη δοκιμαστεί σε ποικιλία αεροσκαφών και πολιτικών ενώ το πρώτο πολιτικό αεροσκάφος με τέτοια καύσιμα έκανε την πρώτη πτήση του το 2009 – είναι καύσιμο της κατηγορίας hydrotreated renewable jet fuels (HRJs) που μπορούν να προέλθουν και από φυτά και από ζωικό λίπος!

Τον Φλεβάρη η USAF πιστοποίησε ολόκληρο τον στόλο των μεταφορικών αεροσκαφών C-17 Globemaster III για πλήρεις – unrestricted, επιχειρήσεις με το καύσιμο που αποτελεί μείγμα βιοκαυσίμων HRJ. Με το F-22 Raptor να εκτελεί πετυχημένες πτήσεις δεν απέχει και η ώρα άλλων τύπων…