Σας είχαμε μιλήσει τον Ιανουάριο για το πολύ όμορφο αυτό παιχνίδι που ‘δένει’ την εποχή των επιτραπέζιων με την εποχή των digital multimedia παιχνιδιών…


Αξίζει να πούμε μερικά ακόμη πράγματα για το καινοτόμο παιχνίδι του MIT! Τα Sifteo Cubes – παιχνιδάκια με μέγεθος 1.5” που έχουν κανονικές έγχρωμες οθόνες και ανταποκρίνονται στην κίνηση ενώ διαδρούν με τον παίκτη και το… ένα με το άλλο καθώς μετακινούνται! Παιχνίδια και apps μπορούν να αγοραστούν online και να μεταφερθούν ασύρματα στα κυβάκια μέσω ενός συνδεδεμένου με το internet-υπολογιστή ή laptop. Ήδη υπάρχει κατάλογος με παιχνίδια για ενήλικες, ‘προκλήσεις’ εγκεφαλικές και παιχνίδια που μπορούν να παίξουν πολλά άτομα μαζί.

Την ιδέα είχαν για πρώτη φορά μαθητές του MIT Media Lab, οι κύριοι David Merrill και Jeevan Kalanithi που είχαν δημιουργήσει το πρωτότυπο του Sifteo ενώ μελετούσαν την διαδραστικότητα ανθρώπου και υπολογιστή. Ανακάλυψαν πως μερικά από τα πιο δημοφιλή προ-υπολογιστή παιχνίδια σε όλα τα χρόνια αφορούσαν την κίνηση των παικτών και το να πιάνουν και να μετακινούν φυσικά αντικείμενα, ένα συστατικό του gameplay που έχει παραβλεφθεί από τους κατασκευαστές ψηφιακών παιχνιδιών.

“Παραδοσιακά οι παιχνιδομηχανές έχουν χάσει την ιδιότητα της αφής και του χειρισμού όπως είχαν τα επιτραπέζια και τα ντόμινο,” είπε ο Kalanithi, με τα κυβάκια Sifteo να δίνουν μια πιο ‘φυσική’ ιδιότητα στο παιχνίδι. Για να παίξει κανείς με τα Sifteo Cubes πρέπει να εγκαταστήσει κάποιο software σε έναν internet-συνδεδεμένο OS X ή Windows υπολογιστή ή laptop και ασύρματο USB link επιτρέπει σε παίκτες να μεταφέρουν κατεβασμένα παιχνίδια και apps στους κύβους με 2.4GHz σύνδεση. Η χρήση γίνεται σε ακτίνα έως και 6 μέτρα από τον υπολογιστή και αν βγουν εκτός εμβέλειας το παιχνίδι πηγαίνει σε παύση…

Κάθε κυβάκι με διαστάσεις 4.3 x 4.3 x 1.9 εκ. περιέχει 32-bit επεξεργαστή και μια clickable 128 x 128 ανάλυσης οθόνη με επιταχυνσιόμετρο 3-αξόνων. Είναι κατασκευασμένα από υλικό ABS και PC πλαστικό και έχει ενέργεια από μπαταρία πολυμερών-λιθίου για μέχρι και τέσσερις ώρες αυτονομία.

Τα Sifteo θα δουλέψουν και με έξι κύβους ενώ θα βγουν στην αγορά το 3ο τρίμηνο του 2011 με τιμή $149 για σετ τριών…